Екохроніки війни в Україні: головні наслідки російської агресії за травень

Екохроніки війни в Україні: головні наслідки російської агресії за травень

Олена Яценьо

Станом на кінець травня зафіксовано понад 250 випадків екоциду

Минуло понад три місяці з початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну. Оперативний штаб при Державній екологічній інспекції України й надалі фіксує численні злочини агресора проти довкілля та обраховує збитки.

Які екологічні злочини проти довкілля України, здійснені російськими збройнии формуваннями, було зафіксовано в травні – читайте на сайті ЕкоПолітика.

Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти

1 травня російська ракетна атака призвела до пожежі на агропідприємстві в Синельниківському районі Дніпропетровської області.

1 травня на сході Миколаївщини через обстріл з боку російських військ спалахнула пожежа на сховищі мінеральних добрив (селітрою та нітроамофоскою).

1 травня внаслідок російських обстрілів у Харківській області сталися 18 пожеж. На території Золочівської громади від обстрілу загорілися наземні резервуари з пальним, що належать одній з агрофірм. Площа пожежі склала близько 1200 кв. м. У Київському районі Харкова внаслідок влучання російських снарядів горіли два склади з автошинами та гербіцидами.

3 травня російські війська завдали понад 20 потужних ракетних ударів, які призвели до пожеж на об’єктах інфраструктури Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Вінницької, Київської та Закарпатської областей.

4 травня російські війська завдали ракетних ударів по об’єктах інфраструктури у м. Дніпро та Кіровоградській області, внаслідок яких виникли пожежі.

5 травня російські військові обстріляли залізничне господарство заводу “Азот” в Сєвєродонецьку Луганської області. Це підприємство є третім за розміром в Україні виробником аміаку й одним з найбільших в Європі підприємств хімічної промисловості. Внаслідок пожежі, що охопила площу 400 кв. м., існувала загроза загоряння цистерн підприємства з небезпечними речовинами.

7 травня чотири російські ракети зруйнували цех з виробництва меблів в Одесі. Через наявність на виробництві лакофарбових матеріалів спалахнула сильна пожежа.

8 травня росіяни обстріляли нафтопереробний завод у Лисичанську Луганської області. Внаслідок влучання снарядів загорілися виробничі потужності заводу: установка з отримання сірки та станція змішування речовин. 9 травня через повторний обстріл Лисичанського НПЗ виникла пожежа площею 360 кв.м.

9 травня росіяни знову обстріляли Одесу, знищивши торгово-розважальний центр (площа пожежі становила 1.000 кв.м) та 3 товарні склади (площа пожежі – понад 1.200 кв.м).

11 травня через військові обстріли у Краматорському районі Донецької області було пошкоджено склад з аміачною селітрою. Керівництво міської військової адміністрації м. Слов’янська попросило мешканців обмежити перебування на відкритому повітрі та щільно зачинити вікна протягом однієї доби.

12 травня 12 російських ракет ударили по інфраструктурі міста Кременчук. Більшість ракет поцілили по Кременчуцькому нафтопереробному заводу. Пожежу, яка виникла на заводі, вдалося локалізувати.

16 травня російські військові влучили у склад з аміачною селітрою у Харківській області. Внаслідок вибуху утворився великий стовп диму помаранчевого кольору. Згідно з інформацією від місцевої військової адміністрації, цей вибух не становить загрози для населення. Розмір шкоди довкіллю буде встановлено фахівцями.

17 травня російські війська здійснили авіаудар по підприємству з виробництва будматеріалів Knauf Україна у Соледарі Донецької області. Внаслідок обстрілу зайнялася масштабна пожежа.

Протягом тижня були зафіксовані численні обстріли фенольного заводу у Нью-Йорку та Авдіївського коксохімічного заводу у Донецькій області, а також заводу “Азот” в Сєвєродонецьку Луганської області.

20 травня російські війська завдали ракетного удару по заводу добрив на Одещині, від чого спалахнула пожежа. У повітрі відчувався запах аміаку.

20 травня російська ракета влучила в один з об’єктів інфраструктури м. Миколаєва. Внаслідок обстрілу у місті почав відчуватися запах аміаку. Міська влада заявила, що небезпеки для здоров’я мешканців не було, оскільки концентрація речовини у повітрі мінімальна. У цей же день російські війська завдали ракетних ударів по об’єктах інфраструктури у Харківській, Полтавській та Житомирській областях.

21 травня росіяни завдали ракетного удару по будівельній базі у Миколаївській області. Внаслідок атаки спалахнула масштабна пожежа з сильним задимленням, зокрема, горіла автозаправна станція та будівельні матеріали.

25 травня російські окупанти нанесли три ракетні удари по місту Кривий Ріг у Дніпропетровській області, пошкодивши промислове підприємство.

Протягом тижня були зафіксовані численні обстріли Авдіївського коксохімічного заводу у Донецькій області, а також заводу “Азот” в Сєвєродонецьку та Лисичанського нафтопереробного заводу у Луганській області.

Масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами. Забруднюючі речовини можуть переноситися вітрами на великі відстані.

Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями

11 травня російські війська застосовували заборонені міжнародними конвенціями касетні та фосфорні боєприпаси під час атаки на Криворізький район Дніпропетровської області. 18 травня росіяни обстріляли фосфорними снарядами школу в Авдіївці Донецької області.

Окрім того, постійні руйнування поселень призводять до забруднення довкілля будівельним сміттям та азбестом. Наслідки такого забруднення для довкілля будуть проявлятися роками.

Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються

12 травня російська ракета влучила у заповідну частину острова Хортиця у Запоріжжі, викликавши пожежу.

У Харкові росіяни знищили єдиний в Україні генетичний банк рослин. Снаряд влучив у будівлю Інституту рослинництва ім. Юр'єва, де зберігалися зразки більш ніж 160 тисяч сортів рослин з усього світу, які збиралися десятиліттями. Таких банків існує лише кілька у світі. Багато видів рослин уже неможливо буде відновити.

Через бойові дії птахи можуть змінити свої міграційні шляхи, які пролягають через Україну. Росія веде бойові дії на заповідних територіях міжнародного та європейського значення і знищує середовища існування рідкісних і ендемічних видів. Через бойові дії деякі унікальні осередки ендемічних видів можуть просто зникнути.

У ніч на 13 травня 2022 року російські окупанти завдали двох ракетних ударів по лісу поблизу села Очкине Шосткинського району. Унаслідок цього було знищено щонайменше 172 дерева переважно хвойних порід.

Зазначені лісові угіддя перебувають у безпосередній близькості з об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення – Національним природним парком "Деснянсько-Старогутський" та є важливою складовою екосистеми краю. За підрахунками державних інспекторів, загальна сума збитків становить понад 8 мільйонів гривень.

20 травня російський обстріл викликав пожежу в Галіциновському лісі біля Миколаєва. 20 травня на Харківщині загорілася частина лісу внаслідок падіння російської ракети на територію Чугуївського лісництва.

У лісах тимчасово окупованої Херсонщини триває локалізація пожеж. Вогнем охоплено понад 4000 га. Через бойові дії, замінованість територій та окупацію рятувальники та лісівники не завжди можуть повноцінно попереджувати та ліквідовувати пожежі.

Фахівці Держекоінспекції у Луганській області за допомогою сучасних космічних технологій виявили масштабні лісові пожежі на Луганщині. За їхніми даними, сума збитків довкіллю становить понад 38,3 млрд гривень. Зазнали пошкоджень території природно-заповідного фонду: Національний природний парк "Кремінські ліси", Гідрологічний заказник місцевого значення "Кремінські каптажі" та частина Луганського природного заповідника "Трьохізбенський степ".

Складною залишається ситуація з тваринами у зоопарках у містах в зоні бойових дій. В одному з найстаріших в Україні Миколаївському зоопарку продовжує перебувати майже 4 тисячі тварин. Майже кожної ночі цей зоопарк обстрілюють російські військові. На територію вже впало вісім ракет, серед яких і заборонені міжнародним правом касетні бомби.

Шкода водним ресурсам

Питна вода в Україні є однією з мішеней окупантів. Російські війська наразі:

  • забруднюють воду, обстрілюючи підприємства і склади поблизу водних об’єктів, що призводить до витоків небезпечних речовин;
  • позбавляють очищення, руйнуючи очисні споруди;
  • намагаються красти, наприклад, у спробах постачати в Крим через Північно-Кримський канал.

Усі ці дії завдають непоправної шкоди водним екосистемам і впливають на життя та здоров’я людей.

17 травня регіональна директорка з надзвичайних ситуацій ВООЗ Доріт Ніцан заявила, що через зруйновану систему водопостачання в Маріуполі можливе поширення інфекційних захворювань, зокрема холери.

Без води та каналізації наразі всі міста Луганської області на підконтрольній Україні території. Значно пошкоджені об’єкти водопостачання та водовідведення у Донецькій, Запорізькій, Харківській та Миколаївській областях.

Через стихійні поховання загиблих, відсутність якісної питної води та ліків окуповане росіянами місто Маріуполь перебуває на межі епідеміологічної катастрофи. Через критичну ситуацію з водовідведенням та розривами каналізаційних мереж у місті існує загроза, що нечистоти опиняться в морі та на вулицях.

22 травня внаслідок ракетного обстрілу у Павлоградському районі Дніпропетровської області ракета потрапила у річку Самара.

Чорне та Азовське моря

Російські війська атакують інфраструктуру вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів та кораблі на якірних стоянках, що призводить до забруднення вод і поширення токсинів у море. Зокрема, 2 травня російські окупанти здійснили третій ракетний обстріл мосту через Дністровський лиман у Затоці на Одещині.

За даними співробітників Національного природного парку “Тузлівські лимани” через дії російських військових кораблів біля берегів Одещини фіксуються факти загибелі дельфінів. Негативний вплив на здоров’я тварин здійснюють військові гідролокатори. Військові судна росіян використовують сонари зі звуками на рівні вище 200 децибелів. Дельфіни потрапляють у зону випромінювання навігаційних приладів суден. Це призводить до пошкодження їхніх органів слуху і дезорієнтації. У природних умовах дельфіни за допомогою ехо-сигналів визначають, що знаходиться попереду. Втративши орієнтацію, дельфіни в паніці можуть викидатися на берег і гинути. Масштаби загибелі дельфінів наразі не досліджені через блокування російським флотом судноплавства, мінування акваторії і ділянок узбережжя Чорного моря.

14 травня в Одеській області знайшли дві ворожі морські міни, які штормова погода винесла на поверхню та наблизила до берега на одному з пляжів. За орієнтовними оцінками, російські війська розмістили в акваторії Чорного моря від 400 до 600 мін, які загрожують як судноплавству, так і морським тваринам.

Турецькі морські біологи повідомляють про те, що з лютого було знайдено понад 100 дельфінів, яких викинуло на берег Чорного моря. Ця цифра значно перевищує показники минулих років.

Зауважимо, що в четвер, 2 червня, відбудеться експертна онлайн-дискусія "Репарації для України: механізми, практика, довкілля".

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу