Екоцид в Україні – виклик для всього світу – Зеленський

Екоцид в Україні – виклик для всього світу – Зеленський

Катерина Бєлоусова

Це все не просто українська проблема, а виклик для усього світу

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті "Групи двадцяти" представив пропозиції України, які необхідно реалізувати задля якнайшвидшого та справедливого закінчення агресивної російської війни.

Одним з десяти викликів для всього світу він назвав екоцид та потребу негайного захисту природи, йдеться на сайті Президента України.

Він зазначив, що російські обстріли спалили мільйони гектарів лісу, а близько 200 тисяч гектарів територій забруднені мінами й снарядами, які не розірвалися. 

Також Зеленський підкреслив, що десятки вугільних шахт затоплені, зокрема й шахта  "Юнком" у Донецькій області, де у 1979 році був здійснений підземний ядерний вибух.

“Вона на окупованій росією території. Затоплена вже кілька років саме через окупантів. Хоча всім у Москві відомо, яка це загроза не тільки для річок на Донеччині, а й для Азовського моря, а отже, для Чорноморського басейну. Лише деокупація нашої території може створити умови, щоб зняти цю загрозу”, – сказав він.

Зеленський зазначив, що неможливо точно порахувати обсяг забруднення атмосфери від спалених нафтобаз та інших пожеж. А також шкоду від підірваних споруд, спалених хімічних підприємств, поховань убитих тварин.

Він підкреслив, що внаслідок російської агресії загинули 6 мільйонів свійських тварин та близько 50 тисяч дельфінів у Чорному морі. Окрім того, тисячі гектарів земель забруднено шкідливими речовинами, більшість з яких були родючими ґрунтами.

“Минулого тижня на кліматичному саміті у Єгипті я запропонував створити платформу для оцінки збитків довкіллю від війни. Маємо це реалізувати. Маємо знайти й спільні відповіді на всі екологічні загрози, створені війною. Без цього не буде повернення до нормального, стабільного життя, і відлуння війни ще довго зберігатиметься – у вибухах мін, які забиратимуть життя дітей і дорослих, у забрудненні води, ґрунтів та атмосфери”, – сказав Зеленський.

Він також наголосив на значній потребі в коштах та технологіях для відновлення очисних споруд.

“Це все не просто українська проблема. Це виклик для усього світу”, – підкреслив президент України.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час виступу на COP27 заявив, що не може бути ефективної кліматичної політики без миру.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, під Донецьком на окупованій території знищили частину сховища радіоактивних відходів і розпилили резервуари на металобрухт.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу