Екобезпека: як "ЕНЕРГО-ПЛЮС" впроваджує контроль якості води на українських підприємствах

Екобезпека: як "ЕНЕРГО-ПЛЮС" впроваджує контроль якості води на українських підприємствах

Катерина Бєлоусова

У зворотних водах комунальних підприємств з водовідведення знаходиться близько 75% маси всіх забруднень, що надходять в поверхневі води України

В Україні критично важливим є необхідність підвищення якості води. Забруднення джерел питного водопостачання тягне за собою погіршення якості питної води та створює серйозну небезпеку для здоров’я населення в багатьох регіонах України. Фахівці ТОВ "НВП "ЕНЕРГО-ПЛЮС" активно працюють з системами водопостачання, водопідготовки та водовідведення із сучасними системами управління, контролю та моніторингу.

Проблема екологічного стану водних об’єктів є актуальною для всіх водних басейнів України, особливо в період повномасштабної війни та підриву Каховської ГЕС. Вода у більшості з них класифікується як "забруднена" і "брудна" (IV–V клас якості). Найгостріша ситуація спостерігається в басейнах Дніпра, Сіверського Дінця, річках Приазов’я, окремих притоках Дністра і Західного Бугу, де якість води класифікується як "дуже брудна" (VI клас).

За даними Державного агентства водних ресурсів 2020 року, в пробах поверхневої води виявлено пестициди, пластифікатори, фармацевтичні препарати, промислові хімікати, наркотичні препарати, антидепресанти, канцерогени тощо. Отримання з неї питної води потребує їх видалення, що технологічно складно, економічно обтяжливо і далеко не завжди задовільно.

Питання водних ресурсів регулюється низкою законів, рішень та нормативних документів відповідного спрямування. Зокрема це:

  • Закони України "Загальнодержавна програма "Питна вода України" на 2006-2020 роки" від 3.03.2005 р., "Загальнодержавна цільова програма розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року" від 24.05.2012 р., "Про водовідведення стічних вод населених пунктів" від 28.12.2021 р., "Про загальнодержавну цільову соціальну програму "Питна вода України" на 2022-2026 роки" від 15.02.2022 р.;
  • Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 27.02 2009 р. "Про стан безпеки водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою в населених пунктах України", "Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації" від 23.03 2021 р., "Про стан водних ресурсів України" 30.07 2021 р.

Проте, стан поверхневих (і не тільки) водних ресурсів країни не припиняє погіршуватись. І причина не лише через недостатнє фінансування.

Однією з причин є недостатнє усвідомлення недосконалості роботи комунальних підприємств водовідведення (водоканалів, які приймають більшість виробничих стічних вод), у зворотних водах яких знаходиться близько 75% маси всіх забруднень, що надходять в поверхневі води України. Якісне водопостачання та водовідведення покращує стан поверхневих вод і спрощує отримання якісної води.

Наразі чинна система моніторингу поверхневих і зворотних вод надає фрагментарну інформацію про їх стан. Зокрема, Регіональне агентство водних ресурсів Полтавської області у 2022 році виконало аналіз близько 80 проб для оцінки стану 46 підконтрольних йому річок. Лише онлайн моніторинг надає дійсний стан водних ресурсів. Його впровадження доцільно почати на піонерних об’єктах водовідведення, визначених в кожному регіоні країни.

"ТОВ "НВП "ЕНЕРГО-ПЛЮС" інтенсивно працює над розробкою та впровадженням ефективних систем автоматизованого управління технологією очищення та доочищення комунальних і виробничих стічних вод з використанням SCADA. Вони передають дані онлайн за допомогою GSM-зв'язку. Такі системи вже успішно впроваджені на одному з нафтопереробних заводів та при будівництві маслоекстракційного заводу", – розповів Євген Корф, директор ТОВ "НВП "ЕНЕРГО- ПЛЮС".

На думку фахівців ТОВ "НВП "ЕНЕРГО-ПЛЮС", автоматизований моніторинг – перший крок до забезпечення доступу до публічності інформації про стан водних ресурсів в Україні. Це дозволить здійснювати громадський контроль через вільний доступ кожного до первинних результатів їх онлайн-моніторингу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №9674 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із прийняттям Закону України "Про водовідведення та очищення стічних вод".

Читайте також
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС

Відео публікують у російських Telegram-каналах

22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури