Екоактивісти звернули увагу президента на провалений депутатами законопроєкт №6004-д shutterstock

Екоактивісти звернули увагу президента на провалений депутатами законопроєкт №6004-д

Ганна Велика

Йому не вистачило лише одного голосу для ухвалення Верховною Радою

Представники неурядових організацій закликали очільника держави зауважити факт ігнорування депутатами своїх обов’язків, який загрожує невиконанням зобов’язань за Планом України. Також вони вимагають від парламентських фракцій провести аналіз ситуації та публічно пояснити результати голосування.

Відкрите звернення до президента України Володимира Зеленського щодо євроінтеграційного законопроєкту №6004-д "Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля" вони оприлюднили на сайті Української національної платформи.

Громадські організації – члени Робочої групи 3 "Довкілля, зміни клімату та енергетична безпека" Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (УНП ФГС СхП) та Робочої групи 5 "Енергетика, транспорт, довкілля та зміна клімату" Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС (УС ПГС) – заявили про повне нерозуміння позиції народних депутатів України, голосування яких призвело до неприйняття у другому читанні одного з ключових євроінтеграційних законопроєктів №6004-д, який мав імплементувати Директиву 2010/75/ЄС, що регулює промислове забруднення.

Активісти зауважили, що законопроєкт не був на достатньому рівні підтриманий жодною фракцією парламенту. Вони повідомили, що 75 депутатів не прийшли на засідання, а 74 залишили сесійну залу під час голосування.

“Жоден депутат не наважився проголосувати проти цього ключового законопроєкту, але в результаті трирічна робота Парламенту та більше ніж п’ятирічні зусилля експертного середовища, зокрема неурядового сектору, були знівельовані”, – обурилися члени робочих груп.

Вони наголосили, що прийняття законопроєкту №6004-д було надзвичайно важливим, зокрема з таких причин:

  1. Він є невід’ємною частиною євроінтеграційних зобов’язань України.
  2. Його ухвалення було зобов’язанням України в рамках нещодавно погодженого Плану України для цілей Ukraine Facility й обов’язковою передумовою отримання бюджетної допомоги з боку Європейського Союзу.
  3. Реформування сфери промислового забруднення буде однією з важливих вимог переговорного процесу у рамках Глави 27 “Довкілля і клімат”.

Попри те, що наступного дня текст законопроєкту повернувся у Верховну Раду з іншими номером та депутати проголосували його в першому читанні, активісти звернулися також до європейських та міжнародних партнерів України з проханням приділити необхідну увагу даному голосуванню та сприяти публічному діалогу щодо наслідків даного голосування у Верховній Раді України.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 20 червня Верховна Рада України ухвалила за основу проєкт Закону “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення” №11355. Він виявився практично ідентичним євроінтеграційному законопроєкту №6004-д “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля”, для прийняття якого народним обранцям 19 червня не вистачило лише одного (!) голосу.

Читайте також
В Україні скоротять процедуру отримання довкіллєвого дозволу: всі деталі
В Україні скоротять процедуру отримання довкіллєвого дозволу: всі деталі

Компетентні органи мають надати свої висновки та пропозиції протягом 35 днів після початку громадського обговорення

Раді вдруге рекомендували прийняти законопроєкт №6004-д “Про промзабруднення”
Раді вдруге рекомендували прийняти законопроєкт №6004-д “Про промзабруднення”

Також Верховній Раді рекомендували прийняти в другому читанні та в цілому законопроєкт №8223 “Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання”

Екокомітет повторно розгляне законопроєкт “Про промислове забруднення”: порядок денний
Екокомітет повторно розгляне законопроєкт “Про промислове забруднення”: порядок денний

Законопроєкт №6004-д передбачає модернізацію всіх існуючих промислових установок

Раді рекомендували прийняти законопроєкт "Про промислове забруднення" у другому читанні
Раді рекомендували прийняти законопроєкт "Про промислове забруднення" у другому читанні

Законопроєкт не закладає фінансові механізми для впровадження НДТМ