Екоактивісти заявили про аномальне перевищення отруйних речовин у повітрі Запоріжжя Shutterstock

Екоактивісти заявили про аномальне перевищення отруйних речовин у повітрі Запоріжжя

Олекса Франко

Припускають, що відбувся аварійний викид одного з промислових підприємств

У ніч із 8 на 9 червня в місті Запоріжжя мережа станцій громадського моніторингу зафіксувала аномальне погіршення якості повітря.

Щодо цього своє занепокоєння висловили експерти проєкту "Чисте повітря для України" та української мережі громадського моніторингу повітря EcoCity, йдеться на сторінках організацій у Facebook.

За словами Максима Сороки, експерта з екологічної безпеки та моніторингу стану довкілля, PhD, індекс якості повітря AQI в першій половині дня сягав небезпечного рівня до 300 пунктів.

Згідно з аналізом узагальнених даних, спостерігалося різке виникнення несприятливих метеорологічних умов, які перешкоджали нормальному розсіюванню забруднювальних речовин в приземному шарі атмосфери.

"Період із 04:00 до 07:00 супроводжувався значним забрудненням дрібнодисперсним пилом. За даними громадських станцій спостережень, з 06:00 до 12:00 вміст пилу фракції 2,5 мкм сягнув критичного рівня до 180 мкг/м3 за рекомендованого ВООЗ безпечного рівня до 25 мкг/м3. У цей період спостерігалось аномальне збільшення вмісту формальдегіду (до 1,5 раза від середнього), аміаку (до 2,2 раза від середнього) та чадного газу (до 3,4 раза від середнього)", – зазначається в повідомленні організації.

Водночас ретроспективні дані мережі громадського моніторингу повітря EcoCity свідчать, що цей період повітряні маси пересувалися з північного заходу на південний схід міста.

"Повітряну масу з небезпечним індексом якості спочатку було зафіксовано в Заводському районі міста Запоріжжя, а згодом вона пересувалася в Шевченківський, Олександрівський та Комунарський райони міста", – йдеться далі в публікації.

Екоактивісти стверджують, що характер виникнення та поширення забруднених повітряних мас свідчить про короткострокове та потужне джерело забруднення атмосферного повітря. З огляду на це припускають, що відбувся аварійний викид одного з промислових підприємств, які розташовані на території Заводського району міста Запоріжжя.

Окрім того, перевищення максимально разових гранично-допустимих концентрацій формальдегіду, оксиду вуглецю (чадного газу) та дрібнодисперсного пилу зафіксовано за даними мобільної лабораторії моніторингу довкілля.

Забруднення атмосферного повітря формальдегідом виявили на проспекті Металургів, вулицях Зестафонська та Українська. Максимально вміст формальдегіду перевищив дозволений у 1,26 раза.

Також на проспекті Металургів у повітрі було забагато оксиду вуглецю (чадного газу) – у 1,3 раза вище за допустимий рівень.

А в точці спостереження на вулиці Рекордній, 27, зафіксували перевищення середньодобової концентрації пилу діаметром 2,5 мкм, яка становила 43 мкг/м3 за рекомендованих ВООЗ 25 мкг/м3.

На SaveEcoBot наводяться такі дані щодо якості повітря в Запоріжжі в період із 11 травня по 10 червня 2021 року.

Тим часом на сайті міської влади наводять такі дані спостережень Запорізького обласного центру з гідрометеорології за останні три доби. Серед усіх речовин, щодо яких зареєстровано перевищення, вказано тільки фенол на бульварі Шевченка, 25 о 19:00 8 червня.

Як повідомляла ЕкоПолітика, це вже не вперше в Запоріжжі зафіксували найгіршу ситуацію з атмосферним повітрям.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину