Екоактивісти вбачають корупційну схему у знищенні Мархалівського лісу facebook.com/kekz.ua

Екоактивісти вбачають корупційну схему у знищенні Мархалівського лісу

Ганна Велика

Вони стверджують, що до неї причетні чиновники одного з міністерств та дирекція військового меморіального кладовища

Члени Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) звинуватили чиновників Міністерства у справах ветеранів України у спробі знищити 270 га Мархалівського лісу з метою подальшого продажу деревини та отримання прибутку у 80 млн грн.

Свої припущення та міркування з цього приводу вони виклали на сторінці центру у Facebook.

На думку Володимира Борейка, директора КЕКЦ, до корупційної схеми входять групи чиновників Мінветеранів та Національного військового меморіального кладовища.

Під зведення меморіального комплексу вони обрали 270 га лісу біля села Мархалівка під Києвом, який, за твердженнями еколога, входить до міжнародної Смарагдової мережі та належить до особливої групи рекреаційних лісів, що охороняються.

Згідно з законом, комерційні рубки в цій зоні заборонені, але будівництво військового цвинтаря дозволяє обійти всі необхідні дозвільні процедури, включно з ОВД.

facebook.com/kekz.ua

Джерело: facebook.com/kekz.ua.

За розрахунками КЕКЦ, на вирубці 270 га Мархалівського лісу можна отримати близько 43 тис. куб. м деревини. З них приблизно 20 тис. куб. м – цінна ділова деревина і близько 23 тис. куб. м – дрова. Якщо продати ділову деревину в середньому за 3 тис. грн за куб. м, а дрова – втричі дешевше, то за зрубаний Мархалівський ліс, за твердженням Володимира Борейка, можна отримати близько 80 млн грн чистого прибутку.

facebook.com/kekz.ua

Джерело: facebook.com/kekz.ua.

“Чиновники цей ліс не вирощували, не охороняли, але завдяки корупційній схемі здобули у власність, не заплативши й копійки за його придбання. Коротко кажучи, ми маємо справжню корупційну схему збагачення групи чиновників Мінветеранів та меморіального військового комплексу за державний рахунок шляхом знищення прекрасного соснового лісу, що входить до міжнародної Смарагдової мережі”, – каже еколог.

Він також нагадав, що чиновники Мінвету та меморіального військового комплексу провели тендер на будівництво першої черги цього меморіалу. Серед його переможців є сумнівні компанії, які мають зв’язки з російськими структурами.

Фото: Пікет місцевих жителів проти знищення Мархалівського лісу. Джерело: facebook.com/kekz.ua.

Ця ситуація набуває ще більшого резонансу на тлі критичної ситуації з лісами в Україні, де велика частина вже вирубана, вигоріла під час пожеж або знищена війною. За словами Володимира Борейка, площа передбачених рубок у 270 га – дуже велика й дорівнює річній вирубці лісу, яку проводить протягом року рядовий лісгосп.

Еколог наголосив, що навіть до війни Україна мала одну з найнижчих лісистостей у Європі – близько 15%. Для порівняння він навів відповідні цифри в інших країнах: Швеція має 58% лісистості, Іспанія – 57%, Франція – 36%, Туреччина – 27%, Австрія – 47%, Німеччина – 31%, Польща – 28%.

Також директор КЕКЦ обурився, що уряд на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем схвалив проєкт, який дозволяє рубки Мархалівського лісу, навіть не розібравшись у питанні.

Як розповідала ЕкоПолітика раніше, критикуючи ексміністра Міндовкілля Руслана Стрільця за його діяльність на цій посаді, Володимир Борейко вказав і на знищення Мархалівського лісу. Він розповів, що наразі це порушення України на міжнародному рівні став розслідувати Секретаріат Бернської конвенції.

Читайте також
Громада Харкова протестує проти вирубки їхнього лісу під кар’єр. Відео
Громада Харкова протестує проти вирубки їхнього лісу під кар’єр. Відео

Активісти стверджують, що підприємці ввели місцевих жителів в оману

За збитки екології на 250 млн грн перед судом відповідатимуть ділки з лісгоспу на Прикарпатті
За збитки екології на 250 млн грн перед судом відповідатимуть ділки з лісгоспу на Прикарпатті

Вони можуть отримати до 7 років позбавлення волі та штрафи до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян

Мера Сум та чиновника міськради судитимуть за вимагання хабаря у 2 млн грн
Мера Сум та чиновника міськради судитимуть за вимагання хабаря у 2 млн грн

Вони “обклали даниною” місцеву сміттєву компанію