ДТЕК підключив понад 1100 нових зелених електростанцій за рік shutterstock

ДТЕК підключив понад 1100 нових зелених електростанцій за рік

Катерина Бєлоусова

Найбільшу кількість потужностей підключили в Одеській області –  65,9 МВт

Компанія “ДТЕК Мережі” з початку 2023 року підключила до електромереж 1 150 сонячних та вітрових електростанцій загальною потужністю 112,3 МВт.

Це допомогло частково децентралізувати та підвищити ефективність енергосистеми та збільшило  її стійкість під час проходження складної зими, повідомляє ДТЕК.

В пресслужбі пояснили, що російські терористичні атаки на українську мережу у 2022-2023 роках підвищила важливість невеликих автономних об’єктів відновлювальної енергії. 

“Кожен новий підключений об’єкт зеленої генерації — це внесок у проходження складної зими та трансформацію української енергетики в найближчому майбутньому”, – наголосили у повідомленні.

Генеральний директор "ДТЕК Мережі" Олександр Фоменко зазначив, що урядовий план трансформації української енергетики до 2050 року передбачає значне зростання потужностей сонячних і вітрових електростанцій. Тисячі українських підприємств та родин встановлюють сонячні панелі та вітряки для власних потреб і мережі мають бути готові до збільшення навантаження. 

“Інфраструктура електромереж має забезпечувати інтеграцію джерел відновлювальної електроенергії, створити умови для розвитку просьюмерів. Це вагомо змінює роль електричних мереж. Їхня інфраструктура потребує великої модернізації та постійного вдосконалення. Цим шляхом йде світ, і цим шляхом в Україні йдуть оператори системи розподілу “ДТЕК Мережі”, – сказав він.

Зазначається, що у 2023 році компанія підключила у регіонах-лідерах 16 136 об’єктів зеленої генерації загальною потужністю 1896,3 МВт, а саме:

  • в Одеській області –  236 СЕС та збільшену потужність побудованої раніше вітрової генерації, загалом за рік підключено 65,9 МВт;
  • у Дніпропетровській області – 298 СЕС на 32,4 МВт;
  • у Київській області — 539 СЕС з загальною потужністю 12,3 МВт;
  • у Донецькій області – 43 СЕС та одну вітрову станцію загальною потужністю 1,2 МВт;
  • у Києві – 33 СЕС на 0,4 МВт.

“Цієї потужності достатньо для забезпечення електроенергією столиці України та всієї Київської області”, – підкреслили у пресслужбі ДТЕК.

Нагадаємо, компанія ДТЕК та данський вітровий гігант Vestas домовилися про будівництво другої черги Тилігульської вітрової електростанції, що дозволить збільшити її потужність до  500 МВт, тобто на 384 МВт. Першу чергу Тилігульської ВЕС запустили у травні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт сонячних електростанцій для власних потреб, що забезпечило зеленою енергією близько 10% споживання.

Читайте також
В Україні хочуть побудувати 2 ГВт зелених потужностей
В Україні хочуть побудувати 2 ГВт зелених потужностей

ДТЕК шукає інвесторів для будівництва другої черги Тилігульської ВЕС

ДТЕК планує збудувати “зелені” електростанції в Україні та Європі
ДТЕК планує збудувати “зелені” електростанції в Україні та Європі

ДТЕК планує зробити цілу екосистему станцій ВДЕ з системами зберігання енергії

В ДТЕК озвучили амбітні плани щодо української чистої енергії в ЄС після війни
В ДТЕК озвучили амбітні плани щодо української чистої енергії в ЄС після війни

Україна сподівається залучити приватні інвестиції для збільшення виробництва зеленої енергії

На Миколаївщині Тилігульська вітроелектростанція збільшила потужність
На Миколаївщині Тилігульська вітроелектростанція збільшила потужність

Зміна встановленої потужності відбулася через введення в експлуатацію чергового пускового комплексу ВЕС