До 2050 року людство продукуватиме майже вдвічі більше побутових відходів, – фахівці shutterstock

До 2050 року людство продукуватиме майже вдвічі більше побутових відходів, – фахівці

Ганна Велика

Економічне зростання та утворення відходів залишаються тісно пов'язаними

Кількість утворених твердих побутових відходів до 2050 року може вирости майже вдвічі, а витрати на поводження з ними стануть неконтрольованими та перевищать $640,3 млрд.

Про це йдеться у Глобальному прогнозі поводження з відходами ООН, опублікованому спільно з Міжнародною асоціацією твердих відходів (ISWA).

Це дослідження містить оновлену інформацію про глобальне утворення відходів та витрати на них і поводження з ними з 2018 року.

За прогнозами, утворення твердих побутових відходів зросте з 2,1 млрд тонн у 2023 році до 3,8 млрд тонн у 2050 році.

unece.org

Джерело: unece.org.

У 2020 році глобальні прямі витрати на управління відходами становили, за оцінками, $252 млрд. Якщо врахувати приховані витрати на забруднення, погіршення здоров'я та зміну клімату, спричинені неналежними практиками утилізації відходів, то вартість зростає до $361 млрд.

Якщо не вжити термінових заходів щодо поводження з відходами, до 2050 року ці глобальні щорічні витрати можуть майже подвоїтися до приголомшливої суми в $640,3 млрд.

Фахівці дослідили фактори, які впливають на кількість утворених відходів. Вони з’ясували, що зростання споживання через вищі доходи має вдвічі сильніший вплив на утворення відходів порівняно зі збільшенням кількості населення.

unece.org

Джерело: unece.org.

Країни з вищими доходами генерують більше відходів на одну особу, тобто економічне зростання та утворення відходів залишаються тісно пов'язаними:

unece.org

Джерело: unece.org.

Автори документа дослідили, що світ може отримати або втратити при трьох наступних сценаріях:

  1. Продовжуючи діяти у звичний спосіб.
  2. Вживаючи половинчастих заходів.
  3. Повністю перейшовши до суспільств з нульовим рівнем відходів і циркулярною економікою.

Отримані результати стосовно збільшення або зменшення негативного впливу наочно відображає наступний графік:

unece.org

Джерело: unece.org.

При першому сценарії  – поводження з відходами у звичайному режимі – негативний вплив майже подвоюється до 2050 року.

При другому сценарії  – коли відходи під частковим контролем – відбуваються невеликі позитивні покращення.

При третьому сценарії – у випадку впровадження циркулярної економіки – покращення відбувається навіть у порівнянні з базовим рівнем 2020 року.

Моделювання звіту показує, що взяття відходів під контроль за допомогою заходів із запобігання утворенню відходів та поводження з ними може обмежити чисті щорічні витрати до 2050 року до $270,2 млрд. Однак прогнози показують, що модель циркулярної економіки, в якій утворення відходів та економічне зростання роз'єднані завдяки уникненню відходів, сталому веденню бізнесу та повному управлінню відходами, насправді може призвести до чистого прибутку в розмірі $108,5 млрд на рік.

Дослідники впевнені, що задля придатного для життя майбутнього необхідно терміново зупинити нинішню модель лінійного використання ресурсів і впровадити стратегії безвідходної та циркулярної економіки. На думку дослідників, матеріали повинні використовуватися якомога довше і з максимальною віддачею. Також необхідно підвищити придатність до вторинної переробки та підзвітність. Злочинність, пов'язана з відходами, має зменшитися.

“Необхідні термінові зміни, щоб запобігти виходу витрат на відходи з-під контролю. Усі зацікавлені сторони – державні, приватні та громадянське суспільство – повинні працювати разом, щоб зменшити кількість відходів, знизити їхню складність і зменшити витік застарілих забруднювачів у навколишнє середовище”, – говорять вони.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що на думку Анума Шейха, політичного аналітика Кембриджського інституту сталого лідерства, ЄС далекий від досягнення своєї мети – подвоїти рівень циркулярності до 2030 року.

Читайте також
Проєкт закону про відходи електронного обладнання перейшов у фінальну стадію
Проєкт закону про відходи електронного обладнання перейшов у фінальну стадію

Екопосадовці стверджують, що його ухвалення дозволить Україні нарешті навести лад у сфері електронних відходів

В Україні понад 8 тисяч компаній стануть нелегальними через "реформу" відходів
В Україні понад 8 тисяч компаній стануть нелегальними через "реформу" відходів

Міндовкілля своїми діями зробило цей процес фізично неможливим

У День Довкілля волонтери UAnimals прибрали 20 тонн сміття
У День Довкілля волонтери UAnimals прибрали 20 тонн сміття

450 людей зібралися на весняний Марш прибирання UAnimals