Дністровська ГЕС вдвічі зменшила виробіток електроенергії: які причини shutterstock

Дністровська ГЕС вдвічі зменшила виробіток електроенергії: які причини

Катерина Бєлоусова

У липні зафіксовано найменше середнє значення припливу води за останні 37 років

На Дністровській ГЕС у липні 2022 року через малу водність виробіток електроенергії зменшився на 43% у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.

Однак ПрАТ “Укргідроенерго” забезпечило необхідні екологічні скиди в нижній б’єф з Дністровського водосховища, повідомляє “Укргідроенерго”.

За 28 днів липня 2022 року приплив до Дністровського водосховища дорівнював 64 м3/с, що становить лише 19 % місячної норми та 99 % забезпеченості. 

За даними "Укргідрометцентру", це найменше середнє значення припливу води у липні за весь період експлуатації Дністровського водосховища з 1985 року.

“За останню декаду липня середньодобовий приплив води до Дністровського водосховища зменшився більше ніж втричі у порівнянні з середніми значеннями за багато років”, – зазначили в повідомленні. 

Для забезпечення компенсуючих попусків води в нижній б’єф Дністровського водосховища на рівні не менше 110 м3/с, "Укргідроенерго" формувало свою відповідну торгівельну стратегію на ринку електроенергії.

"У зв’язку з природними явищами засухи та маловоддя, компанією було скориговано стратегію торгівлі, оскільки найважливішим є забезпечення санітарного попуску та економія водних ресурсів", – сказав Богдан Сухецький, заступник генерального директора з комерційної діяльності.

Також, за інформацією "Укргідрометцентру", враховуючи довгостроковий прогноз погоди, можна очікувати і надалі збереження низького припливу з тенденцією до зниження, що призведе до зменшення виробітку електроенергії на Дністровській ГЕС в порівнянні з попередніми роками та подальшого зниження рівнів в Дністровському водосховищі для забезпечення мінімальних екологічних попусків в нижній б’єф згідно Правил експлуатації водосховищ Дністровського комплексного гідровузла.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, "Укргідроенерго" вивчає технологічні можливості для генерації "зеленого" водню на Дніпровській ГЕС.

Читайте також
У Дніпрі виявили забруднений ставок у якому живуть червонокнижні черепахи
У Дніпрі виявили забруднений ставок у якому живуть червонокнижні черепахи

За словами жителів району, для очищення водойми потрібна допомога спеціалістів

Екологи закликають не відбудовувати Каховську ГЕС
Екологи закликають не відбудовувати Каховську ГЕС

Вони зазначають, що збалансований та сталий розвиток можливий без відновлення Каховської ГЕС

У Полтаві екоактивісти забили на сполох через вимирання ставків. Фото
У Полтаві екоактивісти забили на сполох через вимирання ставків. Фото

Держекоінспекція не погодила проведення досліджень

На Одещині голову сільради звинуватили в приватизації узбережжя Дністровського лиману
На Одещині голову сільради звинуватили в приватизації узбережжя Дністровського лиману

Землі планували продати приватному підприємцю за $12 тисяч