Директорці Шацького нацпарку на Волині загрожує 12 років тюрми за махінації

Директорці Шацького нацпарку на Волині загрожує 12 років тюрми за махінації

Катерина Бєлоусова

Вона надалі ходить на роботу та впливає на свідків

Директорку Шацького національного природного парку, що на Волині, Марію Христецьку підозрюють у влаштуванні на роботу восьми "мертвих душ", тобто працівників, які числилися лише на паперах.

Також її підозрюють в організації злочинної групи з кількох працівників, за що жінці загрожує позбавлення волі на 12 років, повідомляє 12 канал.

Зазначається, що до злочинної групи входили кілька працівників нацпарку, а директорка була організаторкою. Також її підозрюють у вчиненні низки інших кримінальних правопорушень.

Автори розповіли, що після журналістського розслідування  посадовицею зацікавилися правоохоронні органи. Перші підозри щодо двох фантомних працівників вона отримала ще в листопаді 2022 року. Прокурори клопотали про відсторонення Христецької від посади.

"За даними слідства, посадовиця із жовтня минулого року [2021] по червень цього [2022] року, узявши на роботу двох людей, які жодної роботи не виконували і не перебували на робочих місцях, вносила відомості у табелі обліку робочого часу. У такий спосіб їм була виплачена зарплата на суму понад 615 тисяч гривень. Відтак були розтрачені бюджетні кошти", – розповідала восени 2022 року речниця обласної прокуратури Наталія Мурахевич.

В матеріалі наголосили, що суд зобовʼязав Христецьку дотримуватися нічного домашнього арешту, проте після апеляцій захисника посадовиці запобіжний захід змінили на особисте зобов’язання. Тож вона надалі ходить на роботу і, на думку прокурорів, впливає на свідків.

“Разом із тим триває і кримінальне розслідування. І вже у січні слідство змінило правову кваліфікацію підозри для посадовиці. Тепер же її підозрюють у влаштуванні не двох, а восьми "мертвих душ". До злочинної групи входили кілька працівників установи”, – наголосили автори.

Вони додали, що про підозру також повідомили її співмешканцю, а також заступнику. Директорка була організаторкою, стверджує слідство. А це, як кажуть прокурори, особливо тяжкі злочини. Марії Христецькій знову обирають запобіжний захід.

"Прокурори зверталися із клопотанням про відсторонення від посади і про зміну запобіжного заходу із особистого зобов’язання на домашній арешт. Суд першої інстанції не задовольнив цього клопотання. Прокурори оскаржуватимуть це рішення в апеляційному порядку, наполягаючи на відстороненні від посади і на обранні запобіжного заходу", – пояснила речниця прокуратури.

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру ексзаступнику міністра екології та природних ресурсів України часів президента Януковича.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Вінницькій області постануть перед судом 5 чиновників лісової галузі, лісові махінації яких завдали збитків на 87 мільйонів гривень.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.