Дельта Дунаю стала зразком для наслідування у відновленні природи в Європі – ООН Shutterstock

Дельта Дунаю стала зразком для наслідування у відновленні природи в Європі – ООН

Катерина Бєлоусова

Відновлення природи покращує якість води, знижує ризик природних пожеж та забезпечує доступ до відновлених луків і пасовищ

На саміті з питань біорізноманіття COP15 ревайлдинг ландшафту, тобто відновлення до природного стану, в дельті річки Дунай визнали флагманом відновлення природи в Європі.

Про це йдеться в звіті Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) і Всесвітнього центру моніторингу охорони навколишнього середовища ЮНЕП, повідомляє Rewilding Danube Delta.

В матеріалі підкреслили, що звіт покликаний прискорити відновлення природи, надавши приклади надихаючих ініціатив та широких переваг, які вони приносять.

"Ми пишаємось тим, що дельту Дунаю визнали провідною ініціативою відновлення природи в Європі, – сказав виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко. – Ревайлдинг тут значною мірою стосується залучення місцевих громад і використання їхніх історичних знань для відновлення основних функцій екосистем. Зараз існує нагальна потреба та унікальна можливість розширити масштаби ревайлдингу по всій Європі, і я сподіваюся, що наша робота надихне багатьох розпочати незабаром їхню власну ревайлдинг-подорож".

В матеріалі зазначили, що загальна ідея звіту полягає в тому, що ревайлдинг та відновлення екосистем мають величезний потенціал з точки зору відновлення біорізноманіття, пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них, а також покращення здоров’я людей, добробуту та економічних перспектив, особливо у віддалених сільських громадах.

Активний ревайлдинг в дельті Дунаю ведеться з 2018 року і продовжується попри повномасштабну війну. Такі зусилля включають роботу з:

  • відновлення природного стоку води шляхом знесення гребель і розчищення русел;
  • повернення ключових видів, таких як кулан, степовий бабак і дикі коні;
  • відновлення лісів і посилення природного випасу. 

“Ці зусилля приносять користь місцевим громадам в дельті, як-от краща якість води, зниження ризику руйнівних природних пожеж та доступ до відновлених луків і пасовищ”, – підкреслили автори.

Проте відновлення європейської природи стикається з проблемами. 

“Часто буває важко започаткувати нові ініціативи та розширити існуючі на більших територіях із збільшеною спроможністю та фінансуванням”, – йдеться в матеріалі.

У звіті також визначено набір важливих позитивних факторів, які сприяють відновленню, зокрема:

  • визначення чітких результатів і моніторинг;
  • навчання та залучення місцевих громад, що має вирішальне значення, оскільки надання соціально-економічних переваг є ключовим для довгострокового успіху ініціатив з відновлення.  

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна приєдналася до реалізації міжнародного проєкту "LIFE WILDisland", для відновлення природних островів, заплав та покращення гідрологічного режиму річки Дунай.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років