Декарбонізація вимагатиме доступу до дешевої і "зеленої" електроенергії, — Тарасенко shutterstock

Декарбонізація вимагатиме доступу до дешевої і "зеленої" електроенергії, — Тарасенко

Маргарита Шевченко

Головним фактором конкурентоспроможності стане доступ до дешевої "чистої" електроенергії

Головний аналітик GMK Center Андрій Тарасенко вважає, що в майбутньому доступ до дешевої і чистої електроенергії стане головною конкурентною перевагою бізнесу.

Таку думку він висловив у своєму блозі на порталі "Енергореформа". Він підкреслив, що галузь виробництва сталі кардинально змінить свій вигляд до 2050-2070 років для досягнення вуглецевої нейтральності. Разом з цим зміняться ланцюжки поставок і виросте роль електроенергії.

"Міжнародне енергетичне агентство (IEA) очікує, що через 30-50 років традиційна технологія доменна піч-конвертер піде в небуття. Її місце займе технологія виробництва сталі з DRI (залізо прямого відновлення) з використанням водню. Структура собівартості сталі, виробленої за цією технологією істотно відрізняється від тієї, яка проведена традиційним шляхом у доменній печі-конвертері. Якщо за традиційними технологіями основну частину в собівартості займала сировина, то в технологіях з DRI і воднем на перше місце виходить електроенергія", — пояснив Тарасенко.

За розрахунками University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership, витрати на електроенергію будуть займати 35-45% у загальній собівартості виробництва сталі з DRI з використанням водню.

Аналітик повідомив, що ця технологія буде вимагати, орієнтовно, 3,5 МВт-год електроенергії на тонну сталі, що в 15 разів більше, ніж за традиційною технологією. Таким чином електроенергія стає найбільш чутливим фактором собівартості. Наприклад, зростання цін електроенергії з €40 до €60 МВт-год призведе до зростання собівартості сталі на 17%.

Тарасенко описав, які наслідки це матиме:

  • Головним фактором конкурентоспроможності стане доступ до дешевої "чистої" електроенергії. Якщо раніше виробники сталі вибудовували вертикальну інтеграцію з виробниками сировини (вугілля, ЗРС), то тепер важливішим стане вертикальна інтеграція з генерацією електроенергії і виробництвом водню.
  • Потреба промисловості в електроенергії зросте в рази. При цьому буде потрібна електроенергія з відновлюваних джерел. Галузь енергетики може виявитися до цього не готова, оскільки розширення генерації і мережі дистрибуції потребує значних інвестицій. За оцінками виробників сталі, декарбонізація сталевого виробництва потребує близько $1 тис. на тонну сталі, тоді як підготовка інфраструктури (генерація електроенергії і виробництво водню) — в 3,5-4,5 рази більше.
  • Неготовність енергетики призведе до зростання цін на електроенергію і підвищення волатильності на ринку. Насправді, навіть такі чинники як зміна погоди будуть істотно впливати на собівартість сталі. Будуть потрібні інструменти хеджування, які в Україні не працюють.

"Ринок електроенергії фрагментований. Це не глобальний ринок, як наприклад, будь-який інший коммодіті, який Китай продає в ЄС, а ЄС — в Японію і т.д. Перетоки між країнами і регіонами обмежені. Тобто, в одних регіонах можуть сформуватися низькі ціни на електроенергію, які створять перевагу промисловим компаніям. При цьому виробники з інших регіонів, де розвиток енергетики буде відставати — будуть програвати", — пише в блозі Тарасенко.

Він вважає, що дешева, доступна, "зелена" електроенергія стане найважливішим фактором привабливості при виборі регіону для розміщення будь-якого виробництва.

"Загалом, зростання споживання електроенергії є ключовим елементом досягнення карбону нейтральності. Крім DRI, споживання електроенергії підвищить, також, і розвиток електрометалургії, що використовує лом в якості основної сировини. Але, це характерно не тільки для металургії, а й для інших вуглецевмістких галузей промисловості. Той, хто матиме доступ до дешевої електроенергії — отримає перевагу. Це далеко не нова ідея, але вона в контексті декарбонізації знаходить нові обриси", — підсумував аналітик.

Як повідомляла ЕкоПолітика, раніше гендиректор ArcelorMittal Адітья Міттал заявив, що найбільшою проблемою в світі в найближчі 30 років стане декарбонізація.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС