Данія створить новий тип енергосистеми завдяки енергетичним островам

Данія створить новий тип енергосистеми завдяки енергетичним островам

Катерина Бєлоусова

На островах змінний струм перетворюватиметься на постійний, що дозволить передавати його на значно більші відстані

Данія побудує два нових енергетичних острови у Північному та Балтійському морях, які зможуть забезпечити енергією вітру, а в майбутньому і “зеленим” воднем, декілька країн.

Професор і завідувач кафедри вітроенергетики Технічного університету Данії Джейкоб Остергаард назвав цей проєкт абсолютно новим типом енергетичної системи, повідомляє Business Insider.

В матеріалі підкреслили, що це дозволить пришвидшити “зелений” перехід Європи. А самі проєкти сигналізують про новий комплексний підхід до виробництва відновлюваної енергії.

Штучний острів буде розташований у Північному морі за 100 км від материкової частини Данії. Автори зазначили, що він матиме потенціал для постачання електроенергії до Нідерландів, Великої Британії та Бельгії, що раніше було неможливо. Це допоможе ЄС досягти кліматичних цілей та зменшити залежність від російського газу.

Спочатку острів постачатиме 3 ГВт електроенергії, а згодом – 10 ГВт. У хабі буде розміщено високовольтне обладнання для збору та перетворення електроенергії зі змінного струму на постійний. Це дозволить передавати енергію на значно більші відстані.

businessinsider.com

Автори зазначили, що будівництво острова коштуватиме близько €28 мільярдів. Він складатиметься з центрального вузла зі сталі, бетону та піску, який буде оточений серією платформ і вітрових турбін. Ймовірно, на острові також буде житло для короткочасного перебування працівників.

В матеріалі підкреслили, що острів Борнхольм у Балтійському морі буде такого ж масштабу і в майбутньому може забезпечувати електроенергією Німеччину та Швецію. На острові проживає 39 000 людей, 85% з яких підтримують такий проєкт. Він складатиметься з трансформаторної станції на південній стороні та мережі вітрових турбін.

“Більшість традиційних морських вітрових електростанцій передають електроенергію безпосередньо на материк. Хоча з’єднувальні мережі сприяли певній торгівлі електроенергією, можливості спільного використання вітрової енергії між країнами наразі обмежені. Це означає, що надлишок енергії вітру іноді може піти даремно”, – йдеться в матеріалі.

Ханне Сторм Едлефсен, директорка відділу енергетичних островів датського оператора електроенергії Energinet, який керує проєктом, зазначила, що енергетичні острови стануть інноваційними технологічними сходинками у змаганні за створення інтегрованої високовольтної енергетичної системи у Північному та Балтійському морях.

"Острови дозволять збирати величезну кількість офшорної вітрової енергії та передавати її на великі відстані, щоб декарбонізувати використання енергії навіть у європейських країнах з обмеженим виходом до моря або без нього", — сказала вона.

Едельфсен пояснила, що передача постійного струму дозволить будувати енергетичні острови набагато далі в морі, ніж традиційні офшорні вітрові електростанції. Це також означає, що енергетичні острови зможуть з’єднуватися з більш ніж однією країною та енергетичним ринком одночасно.

Остергаард зазначив, що перші острови можна було б поступово розширити, щоб розвинути офшорну мережеву інфраструктуру з кількома вузлами.

"Якщо ви хочете збирати енергію далеко від берега, набагато ефективніше збирати енергію в концентраторах, а потім передавати її на берег – замість того, щоб багато окремих кабелів від кожної вітрової електростанції йшли на берег", – сказав він.

В матеріалі зазначили, що на енергетичних островах також можна виробляти “зелений” водень для важкої промисловості, авіації та судноплавства. Це особливо актуально для острова Борнхольм, через який щороку проходять близько 60 тисяч кораблів. Окрім того, водень можна транспортувати по трубопроводах на морському дні.

Нагадаємо, у Данії прискорили будівництво двох енергетичних островів біля узбережжя, щоб допомогти відучити країну від російського викопного палива у відповідь на війну в Україні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Німеччина та Данія планують побудувати в Балтійському морі вітроенергетичний хаб Bornholm Energy Island, який матиме потужність понад 3 гігавати.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни