Подрібнювач органічних відходів на кухні може бути небезпечним як для свого господаря, так і для довкілля.
Чому цей девайс не стоїть на сторожі екології, розповів засновник екосервісу BioBin Артем Миргородський.
І на це є кілька причин.
Перша. Органічні відходи, які подрібнює техніка, потрапляють у каналізацію. Там вони змішуються з залишками побутової хімії і втрачають свою цінність для довкілля. Більше такі відходи не можуть бути добривом для рослин.
Друга. Українська система каналізації не впорається із новим навантаженням. Диспоузери - подрібнювачі відходів - це розробка США. У цій країні система каналізації здатна впоратися із потраплянням у неї органічних решток. Натомість українська система каналізації будувалася за часів СРСР. Вона інженерно застаріла.
Третя. Під час подрібнення використовується більше води, а також споживається електроенергія. Це не лише не заощаджує гроші господаря, але й негативно впливає на екологію.
Четверте. Ціна на подрібнювачі органічних відходів досить висока. Один диспоузер коштує від 250 до 750 доларів. І це навіть без установки.