Чим небезпечне використання старих авто для здоров'я людини Shutterstock

Чим небезпечне використання старих авто для здоров'я людини

Людмила Гончаренко

Забруднене повітря може бути причиною хронічних обструктивних легеневих хвороб та раку легень

Вихлопні гази від старих автомобілів, ввезених до України з-за кордону, щороку призводять до зростання кількості захворювань легень, раку та алергій серед населення України.

Про це українському ЗМІ "24 канал" розповіла алерголог-імунологиня Олена Бачинська.

За її словами, збільшення кількості випадків захворювань дихальних шляхів, а саме алергічного риніту та бронхіальної астми, спостерігається серед молоді та жителів великих міст.

При цьому лікарі констатують, що найбільший внесок в забруднення навколишнього середовища вносять старі автомобілі, кількість яких вже давно перевищує кількість населення і які наразі завозяться в Україну з усього світу без жодного контролю їхньої екологічності.

Серед основних забруднювачів – дрібнодисперсний пил, який потрапляє в наші дихальні шляхи і накопичується в організмі.

"Цікавим є визначення забруднення, яке досліджує Чернівецький університет. Там вже багато років спостерігають за дрібнодисперсним пилом. Ми спостерігаємо за пилом діаметром 2,5 і 10 мікрон, а вони досліджують пил діаметром до 1 мікрону. І ці рівні зараз значно підвищились, адже там такий регіон, де дуже багато привезених машин", – повідомила доктор медичних наук, заступник директора Інституту громадського здоров'я Олена Турос. 

Зокрема, вона відзначила, що забруднене повітря може бути причиною хронічних обструктивних легеневих хвороб та раку легень.

"Від 35% до 45% дози, яка пов'язана з основними забруднюючими речовинами, що можуть проникати в дихальні шляхи, нам якраз дають транспортні кабіни, автобуси, в яких не було кондиціонування, де не відкривалися вікна. Не можна такого допускати", – заявила Турос.

Нагадаємо, на цьому тижні ЕкоПолітика писала про те, що у Києві підвищився рівень забрудненості повітря діоксидом азоту та формальдегідом. Подекуди концентрація шкідливих речовин у повітрі в кілька разів перевищувала гранично допустимі показники.

Читайте також
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей

З початку 2023 року зареєстрували 28,7 тисячі електромобілей

Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року
Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року

Викиди від зеленої сталі на 95% нижчі, ніж від традиційного виробництва

Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині
Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині

У 2018 році водій скоїв аналогічне порушення