Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні shutterstock

Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні

Єлизавета Волкотруб

Внаслідок пожежі гинуть рідкісні види рослин та тварин, а продуктами горіння забруднюється атмосфера

На лівобережжі Херсонщині 10 квітня горіли плавні, з багатьох районів міста виднівся дим, про це повідомляє медіаплатформа Вгору.

Член правління Української природоохоронної групи, завідувач кафедри ботаніки Херсонського державного університету Іван Мойсієнко зазначив, що через погоду у Херсонській області очерет став ще більш сухим і це серйозно підвищило ризк виникнення пожеж.

Як повідомляється, пожежі щорічно виникають на плавнях, призводячи до серйозних наслідків для екосистем. Гинуть рідкісні види рослин та тварин, а викиди продуктів горіння не лише забруднюють атмосферу, а й загострюють екологічну ситуацію.

Зазначається, що науковець пів року тому аналізував, що через російські обстріли вигоріло 80% територій Національного природного парку “Нижньодніпровський”.

“Наразі ми можемо говорити, що відсоток наближається вже до 100. Деякі ділянки горіли по декілька разів”, – підсумував Мойсієнко.

Декан факультету біології, географії й екології Херсонського державного університету Ігор Пилипенко в коментарі Суспільному заявив, що найбільшу шкоду такі пожежі завдають найбільшу шкоду птахам, особливо навесні, коли вони активно будують гнізда та виводять потомство у плавнях.

"Також можуть постраждати якісь дерева, кущі, але флора — повернеться. Вона звикла жити в такому режимі, вона до нього вже адаптувалась", — пояснює Пилипенко.

Але еколог переконаний, що військові дії на території Херсонської області не вплинуть на відновлення фауни.

"Навпаки, дуже часто це якраз поштовх до розвитку, бо традиційних видів діяльності людини нема. Ми зараз не втручаємося у природу — явно став менше вилов риби, ми точно менше буваємо в плавнях, я думаю що після затоплення взагалі там не буває людей, перш за все з безпекових питань. Тому фауна відновлюється без нас. Ми пішли, а на цю територію прийде тваринний світ", — говорить Пилипенко.

Як повідомляла Екополітика раніше, на окупованій Херсонщині сталася пожежа в унікальному біосферному заповіднику “Асканія-Нова”. Вогонь охопив 7 тисяч гектарів степу на ділянці "Південна"

Читайте також
У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами
У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами

Площа вигорілих територій удвічі перевищує площу Люксембургу

На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин
На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин

Були залучені 125 чоловік та 17 одиниць техніки

Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%
Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%

Рятувальники нагадують алгоритм дій у разі виникнення лісових, степових, торф’яних пожеж

На Київщині палії сухостою знищили 67 гектарів екосистем за один вікенд
На Київщині палії сухостою знищили 67 гектарів екосистем за один вікенд

Наймасштабнішу пожежу рятувальники гасили близько 8 годин