Бомбардування "Азовсталі" загрожує екологічними наслідками — міськрада Маріуполя

Бомбардування "Азовсталі" загрожує екологічними наслідками — міськрада Маріуполя

Олекса Франко

Витік небезпечної речовини може вбити всю флору та фауну у морі

Виникла загроза повного вимирання Азовського моря через ворожі бомбардування металургійного комбінату "Азовсталь" у блокадному Маріуполі.

Про навислу загрозу екокатастрофи в середу, 18 травня, повідомила пресслужба Маріупольської міської ради у телеграмі.

У міськраді заявили, що руйнування меткомбінату могло пошкодити технічну споруду, де зберігаються десятки тисяч тонн розчину сірководню.

"Витік цієї рідини повністю вб’є флору та фауну Азовського моря. Далі небезпечні речовини можуть потрапити до Чорного та Середземного морів", — застерегли там.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко наголосив, що потрібен негайний допуск на об'єкт міжнародних експертів та ООН для вивчення ситуації та запобігання "екологічній катастрофі світового рівня".

Морська біологиня та експертка кліматичного відділу ГО "Екодія" Соф'я Садогурська в коментарі "Громадському" пояснила, що для повної оцінки загрози для Азовського моря потрібен доступ до району. Але вже зараз можна сказати, що бомбардування заводу становлять загрозу для біорізноманіття моря — так, обстріли можуть зруйнувати дамбу, а отруйні води з відстійника — потрапити в море.

"Хоча сірководень, про який ідеться в повідомленні (міськради. — Ред.), не стійкий у разі контакту з киснем, але загалом — високотоксичний і небезпечний для риби та гідробіонтів. Його високі концентрації можуть створювати умови, що призведуть до заморів риби", — зазначила науковиця.

Вона пояснила, що це явище часто природно виникає в Азовському морі через брак кисню у спекотну погоду. Науковиця також додала, що додаткові проблеми створюють і прямі наслідки бойових дій в акваторії Азовського та Чорного морів, які негативно впливають на живі організми: обстріли портової інфраструктури, забруднення від вибухів ракет, затоплені кораблі та літаки, розливи нафтопродуктів і шумове забруднення.

"Незалежно від того, чи наявний у цих водах сірководень, як зазначено в повідомленні, чи ні, води відстійника можуть містити цілий спектр хімічних сполук, що потрапили туди із відходів металургійного комбінату. У разі пошкодження дамби масштаби загрози морю можуть бути суттєвими, хоча поки оцінити ці масштаби важко", — розповіла Садогурська.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, російські агресори, які вторглися в Маріуполь, відновили в місті роботу трьох помпових станцій. Оскільки каналізаційний колектор не працює, може статися екологічна катастрофа. Зокрема, використана вода з будівель потраплятиме в каналізацію, яка й так засмічена, очисне обладнання не працює, тому брудна вода виливатиметься на вулиці й, оскільки це технічно можливо, її можуть скидати в море. Через це є небезпека потрапляння в море холерної палички.

Читайте також
Рівень солоності Азовського моря майже зрівнявся з Чорним
Рівень солоності Азовського моря майже зрівнявся з Чорним

Солоність Азовського моря сягала 10–12‰, а Чорного – 18‰

В акваторії Маріуполя зафіксували жовтневе нашестя медуз
В акваторії Маріуполя зафіксували жовтневе нашестя медуз

Росіяни засипали 2/3 третини річища Кальміуса та знищили природну течію Кальчика

В Азовському морі масово гинуть дельфіни на заповідній косі
В Азовському морі масово гинуть дельфіни на заповідній косі

Ймовірно, дельфіни загинули у районі острова Бирючий

В Азовському морі масово гине все живе – радник мера Маріуполя
В Азовському морі масово гине все живе – радник мера Маріуполя

Містяни також розповідають про навалу комах