Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії shutterstock

Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії

Катерина Бєлоусова

MENA може стати світовим лідером з експорту екологічно чистого чавуну

Регіон Близького Сходу та Північної Африки (MENA) має значний потенціал для виробництва зеленої сталі (DRI), зокрема завдяки значним сонячним ресурсам для виробництва відновлювального водню.

Регіон розташований поблизу основного зростаючого ринку сталі, тобто Індії, та європейського центру попиту на зелену сталь, повідомляє IEEFA.

Зазначається, що під час декарбонізації світового сталеливарного сектору виробництво чавуну, ймовірно, буде відокремлюватися від виробництва сталі. Більше залізної руди буде перероблятися в місцях з потужними ВДЕ для генерації дешевого зеленого водню. А отримане залізо відправлятиметься до центрів попиту на сталь.

ieefa.org

В матеріалі підкреслили, що металургійний сектор MENA, зокрема у Саудівській Аравії, Омані та ОАЕ, має велику перевагу, адже вже заснований на DRI, що використовує газ, а не вугілля. 

Vale, найбільший у світі виробник залізної руди класу DR, вже планує запустити на  Близькому Сході "мега хаби" з екологічно чистого чавуну. Вони постачатимуть залізорудні окатиші на суміжні заводи DRI для виробництва гарячого брикетованого заліза (HBI) для місцевого споживання та експорту.

В IEEFA пояснили, виробництво сталь на основі газу через DRI створює нижчі викиди, порівняно з традиційним виробництвом у доменних печах з використанням коксового вугілля. Однак виробляти справжню зелену сталь можна лише завдяки зеленому водню. Тому нові місцеві потужності необхідно будувати вже "готовими до водню".

Зазначається, що попри численні переваги MENA, розвиток зеленої металургії створює значну конкуренцію серед країн, зокрема з тими, що видобувають руду та мають потужні безвуглецеві енергоресурси. До прикладу, компанія POSCO планує великі інвестиції в Західній Австралії для виробництва HBI, японська Nippon Steel – у виробництво зеленої сталі в Австралії чи Бразилії.

“Сталеплавильні розробки в регіоні MENA повинні бути максимально готові до використання водню, і регіон повинен якнайшвидше використовувати переваги недорогої відновлюваної енергії, запровадивши екологічно чистий водень для виробництва чавуну та сталі. Рухаючись швидше, ніж інші потенційні виробники зеленого чавуну, регіон MENA може стати світовим лідером з експорту екологічно чистого чавуну. Раннє впровадження зеленого водню може також декарбонізувати сталь, виготовлену для домашнього використання”, – наголосили в матеріалі.

В IEEFA додали, що переорієнтація з експорту екологічно чистого водню на його використання всередині країни може допомогти регіону досягти цільових показників скорочення внутрішніх викидів. А також посилити позиції своїх металургійних підприємств у світовому металургійному секторі в найближчому майбутньому.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Туреччині в районі Аліага, Ізмір, компанія Habas планує побудувати підприємство з виробництва та заправки водню, яке вироблятиме 1000 м3 Н2 на годину. Водень будуть використовувати на стані холодної прокатки.

Читайте також
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу

Через будівництво DRI-заводу вартість тонни сталі підвищиться приблизно на €50

Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року
Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року

У Китаї металургійна промисловість уже включена в 6 із 8 регіональних вуглецевих ринків

Австралія може стати новим осередком зеленої металургії
Австралія може стати новим осередком зеленої металургії

Для виробництва однієї тонни зеленої сталі потрібно 3,6 МВт-год електроенергії

Металургійна компанія Nucor скоротить викиди вуглецю на 35% до 2030 року
Металургійна компанія Nucor скоротить викиди вуглецю на 35% до 2030 року

Компанія вже використовує 80% брухту у виробничих процесах