Біоенергетики показали потенціал замінників природного газу по областях України fbc.ua

Біоенергетики показали потенціал замінників природного газу по областях України

Катерина Бєлоусова

Наразі в Україні налічується 36 сортів енергетичних рослин, які можна вирощувати у всіх агрокліматичних зонах

Біоенергетичної асоціації України (UABIO) запустила інтерактивні онлайн-карти, які відображають земельний потенціал для вирощування енергетичних рослин та їхні наявні плантації у розрізі областей.

Для країни енергетичні рослини є другим джерелом біомаси, яке може замістити природний газ та стати сировиною для біопалив та біогазу, повідомляє UABIO у Facebook.

Так карта "Площі енергетичних культур" зображує загальні площі під енергетичними плантаціями у розрізі областей і типів енергетичних рослин, а також надає інформацію про власників плантацій по кожній області.

Вона розроблена на основі даних Держенергоефективності за 2022 рік. 

В повідомленні підкреслили, що станом на 2019 рік відомі площі під енергетичними рослинами складали понад 3 тисячі гектар майже в половині областей України.

facebook.com/uabioА карта "Потенціал маргінальних і невикористаних земель" відображає земельний потенціал та кількість ділянок для вирощування енергетичних рослин у розрізі областей України. 

В повідомленні підкреслили, що джерелом даних для карти стали результати проєкту BIOPLAT-EU станом на 2020 рік. Вони також враховують землі, які не були у сільськогосподарському користуванні понад 5 років станом.

facebook.com/uabio

Мапи доступні за посиланням.

“Для вирощування енергетичних рослин в Україні за різними оцінками в наявності до 4 млн га покинутих сільськогосподарських земель, які через свої якості або розташування не використовуються агровиробниками для вирощування продовольчих культур”, – йдеться в повідомленні.

Біоенергетики пояснили, що список енергетичних рослин, які можуть вирощуватись в Україні можна знайти в Державному реєстрі сортів рослин для біоенергетичного напряму використання. 

Станом на вересень 2022 року в реєстрі налічувалось 36 сортів деревних та трав’яних енергетичних рослин, створених переважно в Україні, які можуть вирощуватись у всіх агрокліматичних зонах України, зокрема в Поліссі, Лісостепу та Степу.

Нагадаємо, в Україні зареєстрували законопроєкт №8052 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку електронної торгівлі альтернативними видами палива”, який створить біопаливну біржу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, компанія “Рівнетеплоенерго” та Дядьковицька громада Рівненської області домовилися про вирощування та переробку енергетичної верби.

Читайте також
Долина нарцисів на Закарпатті вкрилася яскравими первоцвітами. Фото
Долина нарцисів на Закарпатті вкрилася яскравими первоцвітами. Фото

Відвідувачі можуть замовити екскурсію, щоб дізнатися більше про первоцвіти та природу Закарпаття

В Україні штрафуватимуть торговців первоцвітами на 3 655 гривень
В Україні штрафуватимуть торговців первоцвітами на 3 655 гривень

Один зірваний підсніжник "забирає життя" у 45 паростків

Екологи звинуватили лісівників у знищенні популяції рідкісної рослини
Екологи звинуватили лісівників у знищенні популяції рідкісної рослини

Знищення популяцій рідкісних червонокнижних рослин під час рубок стало дуже масовим явищем

Громада з Черкащини знайшла спосіб альтернативного опалення з відходів
Громада з Черкащини знайшла спосіб альтернативного опалення з відходів

2 тонни пелетів можуть замінити 1 тисячу м3 газу