Кліматичні зміни підштовхують науковців до пошуку нових видів рослин, перспективних для господарського використання в Україні. Так, поміж інших у Національному ботанічному саду ім. М. М. Гришка акліматизують азиміну. Тут ростуть не лише аборигенні американські сорти, а й виведені вже на нашій землі.
Як повідомляє відділ акліматизації плодових рослин Національного ботсаду, для подальшої роботи обрали найперспективніші форми.
Декоративна і вітамінна цінність
Дерево листопадове, але до того як з’явиться нове листя, воно розпускає квіти – пурпурові з бордовим відтінком і тонким шоколадним ароматом.

Фото: відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України
"М’якуш плодів містить багато білків, магнію, калію, вітамінів А, С і групи В, а ще потужні антиоксиданти. Завдяки своєму унікальному складу рослину називають “тропічним бананом із півночі", – розповіла старша наукова співробітниця Національного ботанічного саду ім. Гришка Ольга Григорьєва.
Використання
Як і класичні для нашого клімату плодові рослини, азиміна може слугувати основою для джемів і варення. Науковці зазначають, що її також можна використовувати для виробництва соусів і навіть квасу.
У рідній для азиміни Америці з плодів рослини також виготовляють напої. Зокрема, у США готують крафтове пиво Pawpaw Beer і безалкогольний напій Ale-8-One.

Фото: відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України
Раніше ЕкоПолітика розповідала, що в Україні почали масово вирощувати міскантус – трав’янисту рослину, яка може замінити деякі види палива.