Бактерії можуть уповільнити глобальне потепління – дослідження

Бактерії можуть уповільнити глобальне потепління – дослідження

Катерина Бєлоусова

За прогнозами, глобальне потепління можна зменшити на 0,21C до 0,22C

Група дослідників з Каліфорнійського університету Лонг-Біч розробила метод видалення з атмосфери потужного парникового газу метану за допомогою метанотрофних бактерій, які ним харчуються.

Це допоможе уповільнити глобальне потепління, адже метан має більш ніж у 85 разів більшу теплову здатність, ніж вуглекислий газ, протягом перших 20 років, повідомляє The Guardian.

Зазначається, що джерелами викидів метану є:

  • видобуток природного газу та нафти;
  • промисловість;
  • сільське господарство – найбільше джерело викидів через гній худоби та шлунково-кишкові викиди;
  • землекористування;
  • утилізації відходів, зокрема виділення звалищного газу.

В матеріалі розповіли, що зазвичай метанотрофні бактерії потребують високого вмісту метану (5 000 – 10 000 частин на мільйон). Його концентрації в атмосфері сягає близько 1,9 частки на мільйон. Але деякі території, такі як звалища, рисові поля та нафтові свердловини, викидають вищі концентрації приблизно 500 частин на мільйон.

Дослідниця Мері Лідстром пояснила, що специфічний штам таких бактерій може ефективно видаляти метан, навіть якщо він присутній у менших кількостях.

"Бактерії, які швидко поглинають метан у вищих концентраціях навколо стад великої рогатої худоби тощо, можуть зробити величезний внесок у скорочення викидів метану, особливо від тропічного сільського господарства", — сказав Юан Нісбет, професор наук про Землю Лондонського університету Royal Holloway.

"Найбільша перешкода для реалізації зараз технічна: нам потрібно збільшити установку очищення метану в 20 разів. Якщо ми зможемо цього досягти, тоді найбільшими бар’єрами стануть інвестиційний капітал і суспільне визнання. Ми вважаємо, що ми могли б провести тестування польових пілотів протягом трьох-чотирьох років, і тоді розширення залежатиме від інвестиційного капіталу та комерціалізації", – сказала Лідстром.

Зазначається, що вміст метану в атмосфері стрімко зростає протягом останніх 15 років, досягнувши рекордних значень, і наразі на нього припадає щонайменше 30% загального глобального нагрівання. У 2021 році кілька найбільших економік світу домовилися на Cop26 працювати разом, щоб терміново знизити рівень метану. Однак викиди продовжують зростати.

Професорка мікробіології ґрунту в Університеті штату Пенсільванія Мері Енн Брунс наголосила, що якщо виживання людства залежить від зниження рівня метану в атмосфері зараз, вартість може бути нижчим пріоритетом у розподілі ресурсів. Адже глобальне потепління стане ще потужнішим у найближчі роки.

В матеріалі підкреслили, що наразі більшість пропонованих рішень щодо зменшення викидів метану спрямовані на зменшення викидів, але це не завжди можливо. Дослідники наголошують, що для досягнення кліматичних цілей необхідні стратегії як щодо видалення метану, так і щодо зменшення викидів. 

Зазначається, що технологія команди Лідстром, на відіну від інших бактерій, не створює викидів закису азот (N2O), який має в 10 разів більший потенціал глобального нагрівання, ніж метан. 

За прогнозами, глобальне потепління можна зменшити на 0,21C до 0,22C завдяки видаленню 0,3-1 мільярда тонн метану. Це матиме значний вклад у боротьбу зі зміною клімату, особливо в поєднанні з іншими кліматичними стратегіями.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, попри Глобальну обіцянку щодо зменшення викидів метану на кліматичній конференції в Глазго викиди зростають швидше, ніж відновлення видобутку нафти, газу та вугілля після послаблення пандемії COVID-19.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень