Аналітики назвали 6 умов зеленого відновлення критичних секторів економіки України shutterstock

Аналітики назвали 6 умов зеленого відновлення критичних секторів економіки України

Катерина Бєлоусова

Україні радять встановити ціни на промислові викиди вуглецю, які аналогічні європейським

Аналітики з міжнародного центру Green Deal Ukraїna підготували довідковий документ для Робочої групи високого рівня, який містить шість рекомендацій щодо успішного зеленого відновлення в критичних секторах економіки України.

Кожна рекомендація містить пропозиції з її реалізації, а також узгодження українського законодавства з нормами ЄС, повідомляє Green Deal Ukraїna.

Зазначається, що під час роботи аналітики консультувалися з українськими організаціями, міністерствами та незалежними експертами, щоб визначити пріоритетність політичних рекомендацій.

“Основна тема полягає в тому, що Україні потрібне бачення того, як політика екологічного відновлення може вирішити найнагальніші виклики України. Інакше нестійкі інвестиції ризикують заблокувати шлях, який суперечить вступу до ЄС – єдиному надійному шляху до безпеки та процвітання для країни”, – йдеться у повідомленні.

Аналітики підкреслили, що українська економіка потребує глибокої трансформації, щоб отримати доступ до єдиного ринку та стати конкурентоспроможними на ньому. Для цього необхідно збільшення притоку іноземного капіталу та розвитку надійних інституцій.

Для успішного зеленого відновлення вони пропонують:

  • Підвищити конкурентоспроможність на європейських ринках. Для цього українські товари та процеси мають відповідати європейським стандартам якості, а країна має запровадити ціни на промислові викиди парникових газів, які можна було б співставити з цінами в ЄС. Також пропонується встановлення справедливих тарифів на електроенергію для комерційних та побутових споживачів та покращення інноваційного потенціалу, зокрема, у сфері досліджень енергетичних технологій.
  • Модернізувати сільське господарство за найсучаснішими екологічними стандартами. Для цього потрібно безпечне та ефективне використання агрохімікатів та розширення сталого виробництва біоенергії. Окрім того, передбачається створення більшої кількості поглиначів вуглецю та системи вуглецевих кредитів.
  • Енергоефективна модернізація будинків. Житловий сектор є другим за величиною споживачем енергії, на який припадає 28% кінцевого споживання енергії в Україні. Для зеленого відновлення пропонується створити розумні стандарти енергоефективності та будівельних матеріалів, зробити модернізацію квартир інвестиційно привабливою та декарбонізувати теплопостачання. Також пропонується створити механізми зовнішнього аудиту для перевірки ефективності та результативності державних проєктів, щоб уникнути неякісних послуг або завищених цін.
  • Підвищення сталості місцевих електроенергетичних систем. Для залучення інвестицій пропонується реформа операторів систем розподілу та створення незалежної та професійної регуляції. Аналітики також закликають знизити ризики для інвестицій у відновлювану енергетику.
  • Перехід на транспорт з низьким рівнем викидів вуглецю. Для цього радять надати пріоритет вантажним залізничним перевезенням, а також електрифікувати вантажний та пасажирський транспорт.
  • Забезпечення чітких та надійних довгострокових орієнтирів від уряду. Покращити управління та знизити ризики пропонують завдяки посиленню внутрішньоурядової узгодженості, координації та прозорості, зокрема завдяки консультаціям з громадськістю та державними установами, а також відкритості. Окрім того, у більшості випадків, рекомендують відмовитися від індивідуальних угод про нерозголошення.

“Щоб стати процвітаючою, Україна має покінчити з укоріненою залежністю від дуже низького рівня інвестицій та надмірного використання природних ресурсів та енергії. Залучення необхідного капіталу вимагає глибоких змін”, – наголосили аналітики.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни розробила та презентувала Екологічний договір для України (Environmental Compact), який є дорожньою картою для притягнення росії до відповідальності та відновлення довкілля.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки