Активісти звернули увагу Міндовкілля на проблему з аукціонами на користування надрами facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Активісти звернули увагу Міндовкілля на проблему з аукціонами на користування надрами

Ганна Велика

Також вони вказали на можливу корупційну складову

Члени Української природоохоронної групи (УПГ) закликали Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України не допустити вирубування лісу задля проведення видобутку піску на Поташнянському родовищі на Київщині.

Відповідне звернення вони розмістили у Facebook.

Активісти розповіли, що компанія ТОВ "Укр Капітал Ресурс" отримала дозвіл на видобуток піску на згаданому родовищі, яке займає площу 66,8 га. За розміром це дорівнює приблизно 95 футбольним полям.

За їхніми словами, вже розпочалося проведення процедури оцінки впливу на довкілля для визначення можливих екологічних ризиків та наслідків цього видобутку. Але проблема у тому, що на цій території розташований здоровий сосновий ліс.

facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Фото: facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup.

Природоохоронці розповіли, що у ньому є угрупування з ялівцем, які охороняються Зеленою книгою України й перебувають під загрозою зникнення.

facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Фото: facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup.

Активісти зауважили, що навіть Державне агентство лісових ресурсів України, згідно з оприлюдненою на сайті позицією, вважає видобуток в таких лісах недопустимим.

“Уявіть: замість мальовничого лісу – піщаний кар’єр! І це в Бучанському районі, де сотні гектар лісів були знищені російським агресором у 2022 році. Комерційні інтереси знову намагаються перемогти природу?” – запитали в УПГ.

Зовсім нещодавно активісти групи вже звертали увагу міністерства на проблему, яка існує при проведенні аукціонів на право користування надрами. Вони нагадали, що 30 квітня цього року тоді ще міністр Руслан Стрілець розповідав, що "важливо, щоб держава ще до розміщення лота на аукціоні повною мірою досліджувала питання наявності будь-яких обмежень на право здійснення видобутку надр, і лише після цього ухвалювала рішення щодо проведення аукціону".

Але з того моменту позитивних зрушень у вирішенні цього питання так і не відбулося: Міндовкілля не розробило та не затвердило у Кабміні жодних нормативно-правових документів з цього приводу.

В УПГ впевнені, що проблему можна вирішити й без змін до законодавства.

“Достатньо просто проаналізувати всі ділянки, на які Держгеонадра мають затверджені результати георозвідки. І виключити з них ті, де є природоохоронні обмеження на видобуток”, – говорять експерти групи.

Вони розповіли, що хотіли це зробити як громадська організація. Але у Держгеонадрах їм відповіли, що інформація про родовища торфу – це державна таємниця.

“Але якщо бізнесмен заплатить трошки підпорядкованому Держгеонадрам підприємству "Геоінформ", то дані вже не такі секретні. Головне – заплатити. Навіть окрема послуга є "передпроєктний моніторинг". Трохи схоже на корупцію…”, – зазначили природоохоронці.

Тому вони запропонували зробити такий аналіз фахівцям Міндовкілля. В УПГ зазначили, що у міністерстві протягом останнього року непогано справляються з недопущенням до аукціонів на право видобутку на реально цінних територіях і запропонували розширити цей досвід і на інші ділянки, які мають обмеження на право здійснення видобутку надр.

На початку вересня ЕкоПолітика розповідала, що Спеціалізована екологічна прокуратура Офісу Генпрокурора у суді змогла захистити унікальну природну пам’ятку "Макове болото" на Рівненщині від знищення через видобуток торфу.

Читайте також
Посадовця судитимуть за більш ніж 100-мільйонні збитки, завдані Полтавській громаді
Посадовця судитимуть за більш ніж 100-мільйонні збитки, завдані Полтавській громаді

Йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років

Екологи попередили про систематичні проблеми з дозволами на надрокористування
Екологи попередили про систематичні проблеми з дозволами на надрокористування

Виявилося, що іноді вони загрожують стабільному водопостачанню для сотень тисяч українців

Міндовкілля погодило знищення лісу для видобутку бурштину на Рівненщині, – екологи УПГ
Міндовкілля погодило знищення лісу для видобутку бурштину на Рівненщині, – екологи УПГ

Екоактивісти вже готують звернення до міністерства з цього питання

Агрофірма з Житомирщини попалася на незаконному видобутку піску на майже 5 млн грн
Агрофірма з Житомирщини попалася на незаконному видобутку піску на майже 5 млн грн

Її голова уклав із підрядником договір для видобування піску у промислових масштабах під виглядом розчищення і поглиблення дна водойми