Активісти з Кривого Рогу під час війни продовжили контролювати діяльність “Арселору”

Активісти з Кривого Рогу під час війни продовжили контролювати діяльність “Арселору”

Катерина Бєлоусова

Попри розроблений порядок доступу громадськості до матеріалів ОВД, отримати їх від департаменту екології Дніпропетровської облдержадміністрації було майже неможливо

У 2022 році криворізькі екоактивісти з ДТКР проаналізували 14 повідомлень про початок процедур оцінки впливу на довкілля (ОВД), 6 звітів з ОВД та один пакет обґрунтовуючих документів для отримання дозволу на викиди.

Вони надали свої зауваження зокрема щодо потужностей ПрАТ "АрселорМітал Кривий Ріг", "Південний ГЗК" та проаналізували пакет документів для отримання дозволу на викиди від хвостосховища АМКР "ІІІ карта", повідомляє громадська організація "Досить труїти Кривий Ріг".

Як відомо, "АрселорМіттал Кривий Ріг" отримав дозвіл Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів на будівництво свого четвертого хвостосховища "ІІІ карта". Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від виробничої діяльності цього хвостосховища сягатимуть близько 262,5 тонн без урахування викидів від пересувних джерел.

“І без того складна робота над вивченням сотень сторінок технічної документації у процедурах ОВД цього року ускладнилася обмеженням доступу до документів”, – розповіли екоактивісти.

Вони підкреслили, що попри розроблений у другій половині 2022 року порядок доступу громадськості до матеріалів ОВД, отримати їх від департаменту екології Дніпропетровської облдержадміністрації було майже неможливо. 

“Усі наші запити зустрічали відмови, а також погрози направити інформацію  про наші запити до СБУ”, – зазначили автори, додавши, що Міндовкілля описало, як громадськість може отримати необхідні документи.

Екоактивісти наголосили, що попри всі труднощі продовжували роботу та змогли отримати необхідні документи від підприємств та органів місцевого самоврядування.

“ДТКР не полишає працювати для захисту довкілля та екологічних прав. До того ж ми будемо боротися за доступ до екологічної інформації, який закріплений у діючому законодавстві”, – підкреслили вони.

Нагадаємо, екоактивісти ДТРК запропонували забовʼязати підприємства використовувати найкращі доступні технології та методи управління (НДТМ). Це сприятиме зниженню промислового навантаження на довкілля та людей, а також екомодернізації, зокрема найбільшого підприємства-забруднювача “АрселорМітталу".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у 2021 році голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований заявив, що компанія "АрселорМіттал Кривий Ріг" відповідатиме в суді за порушення природоохоронного законодавства через будівництво хвостосховища без здійснення оцінки впливу на довкілля.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості