Активісти виграли суд проти Кабміну з приводу вирубки Мархалівського лісу shutterstock

Активісти виграли суд проти Кабміну з приводу вирубки Мархалівського лісу

Ганна Велика

Позов вони подали наприкінці липня

25 вересня Київський окружний адміністративний суд визнав незаконною постанову уряду України, яка дозволила проводити масові рубки Мархалівського лісу поблизу Києва під військове меморіальне кладовище.

Про це повідомили у Київському еколого-культурному центрі (КЕКЦ), члени якого й подали позов до суду з цього приводу.

Еколог Володимир Борейко, директор центру, зазначив, що постанова Кабінету Міністрів України від 1 березня 2024 р. № 225 "Деякі питання видалення дерев, чагарників, газонів і квітників під час виконання підготовчих та/ або будівельних робіт і експлуатації Національного військового меморіального кладовища" грубо порушує не лише низку законів України, а також міжнародну Бернську конвенцію, ратифіковану Україною.

Він розповів, що Секретаріат Бернської конвенції вже розпочав справу проти України за її порушення.

“Я вважаю, що за підготовку незаконних постанов Кабміну та за вибір майданчика під військовий цвинтар повинно нести відповідальність Мінветеранів, яке вже вчетверте б'є у штангу з вибором місця під військове кладовище”, – заявив Борейко.

Він висловив сподівання, що новий міністр екології Світлана Гринчук підтримає позицію КЕКЦ у тому, що європейські закони та цінності – Смарагдова мережа та Бернська конвенція не повинні порушуватись Україною, якщо вона себе бачить у Євросоюзі.

Нагадаємо, 31 липня ЕкоПолітика повідомляла, що активісти Київського еколого-культурного центру подали до суду на уряд через незаконну, на їхню думку, постанову №225, яка дозволяє знесення дерев для облаштування військового меморіального кладовища.

Також ми писали про те, що у КЕКЦ звинуватили чиновників Міністерства у справах ветеранів України у спробі знищити 270 га Мархалівського лісу з метою подальшого продажу деревини та отримання прибутку у 80 млн грн.

Після перемоги у суді 25 вересня екоактивісти пообіцяли й надалі розбивати у судах цю корупційну схему, яка, на їхню думку, була створена під виглядом будівництва військового кладовища. Вони впевнені, що чиновники Мінветеранів, причетні до неї, мають бути покарані.

Читайте також
Рубки переформування: в Кабміні створили ще одну загрозу українському довкіллю
Рубки переформування: в Кабміні створили ще одну загрозу українському довкіллю

Уряд може перетворити рубки переформування на спосіб масової заготівлі товарної деревини

В Україні через три роки остаточно заборонять суцільні рубки лісу в Карпатах
В Україні через три роки остаточно заборонять суцільні рубки лісу в Карпатах

Нова постанова запроваджує чітку систему контролю та спрощує процес відновлення лісів після бойових дій

Підприємства, які займаються обробленням відходів, можуть опинитися поза законом
Підприємства, які займаються обробленням відходів, можуть опинитися поза законом

В Україні жоден сміттєвий полігон не отримав дозвіл на оброблення відходів