7 країн Карпатської Конвенції рішуче засудили військову агресію рф та її еконаслідки shutterstock

7 країн Карпатської Конвенції рішуче засудили військову агресію рф та її еконаслідки

Катерина Бєлоусова

Збереження біорізноманіття – одне з ключових завдань Карпатської Конвенції

Учасники Карпатської Конвенції у Жешуві, Польща, рішуче засудили військову агресію росії проти України та її негативні наслідки для довкілля.

Вони прийняли 2 Міністерські Декларації про впровадження глобальної рамкової програми для збереження біорізноманіття та про вплив війни на довкілля в Україні й потребу у співпраці та допомозі, повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

В повідомленні зазначили, що всі країни-учасниці, а саме Чехія, Угорщина, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина та Україна, одноголосно підтримали обидва документи. Конференція складалася з двох блоків – “Біорізноманіття” та “Вплив війни на довкілля в Україні”.

“Природна спадщина України продовжує зазнавати значної шкоди через військову агресію рф. На сьогодні досі залишаються окупованими 10 природних парків, 8 природних та 2 біосферних заповідники. На території тих парків, які були звільнені завдяки зусиллям ЗСУ, досі тривають роботи з розмінування територій та обрахування шкоди природно-заповідному фонду. Країна-терорист має сповна сплатити за наслідки своїх злочинів проти України та нашої природи”, – розповів учасникам конференції замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький.

Він також підкреслив, що Україна отримує колосальну підтримку партнерів по Карпатській Конвенції. Про це свідчить винесення на порядок денний Конференції пропозиції Міндовкілля щодо впливу війни на довкілля України та створення окремої Декларації для допомоги Україні.

В пресслужбі зазначили, що в декларації йдеться про:

  • засудження військової агресії росії проти України та її негативні екологічні, соціально-економічні та гуманітарні наслідки для Карпатського регіону; 
  • підтвердження тісної співпраці України з учасниками Конвенції; 
  • створення механізму для надання допомоги у повоєнному відновленні; 
  • можливе шефство країн-учасниць Конвенції над українськими природними парками та іншу матеріально-технічну допомогу.

mepr.gov.ua mepr.gov.ua

Директор Департаменту природно-заповідного фонду та біорізноманіття Міндовкілля Едуард Арустамян наголосив, що збереження біорізноманіття – одне з ключових завдань Карпатської Конвенції. В Україні для збереження рідкісних видів флори та фауни продовжуються роботи зі створення національних природних парків та формується транскордонне співробітництво.

Він зазначив, що одним з завдань України на Конференції було спільно з її учасниками напрацювати якомога більший набір рішень та перейняти досвід партнерів.

“У Міністерській декларації щодо збереження біорізноманіття також йдеться про важливий внесок Карпатського регіону у реалізацію цілей і завдань, які будуть прийняті на Конференції ООН з біорізноманіття COP15 у Монреалі у грудні 2022 року”, – підкреслили в повідомленні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, учасники міжнародної конференції Рамсарської Конвенції (COP14), вперше за 50 років її існування, проголосували за обмеження прав росії як Договірної сторони.

Читайте також
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох

Екоактивісти закликають припинити заліснення Олександрівської балки та створити заказник

Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року
Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року

Понад 80% європейських ареалів перебувають у “поганому” стані

Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох
Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох

За останні 30 років розмір квітки зменшився на 10%, а кількість нектару на 20%

На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи
На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи

У Голосіївському нацпарку у 2022 році знайшли численні популяції сну чорніючого та розкритого