2024 рік може стати найспекотнішим роком для світу, – вчені shutterstock

2024 рік може стати найспекотнішим роком для світу, – вчені

Ганна Велика

Ймовірність цього вони оцінюють у 95%

Служба моніторингу змін клімату Європейського Союзу "Коперник" (C3S) повідомила, що минулий місяць став найспекотнішим червнем за всю історію спостережень. Він продовжив серію виняткових температур, які, на думку деяких вчених, можуть призвести до того, що 2024 рік стане найгарячішим роком у світі за весь час досліджень.

Про це пише Euractiv.

У Службі також зазначили, що кожен місяць з червня 2023 року – 13 місяців поспіль – був найспекотнішим на планеті з моменту початку спостережень, якщо порівнювати з відповідним місяцем попередніх років.

Деякі вчені прогнозують, що 2024 рік може перевершити 2023 рік як найспекотніший рік з моменту початку спостережень. Адже зміни клімату, спричинені людиною, і природний погодний феномен Ель-Ніньо підняли температуру до рекордного рівня за весь рік.

"За моїми оцінками, існує приблизно 95% ймовірність того, що 2024 рік перевершить 2023 рік і стане найтеплішим роком з моменту початку спостережень за глобальною температурою поверхні Землі в середині 1800-х років", – сказав Зік Хаусфатер, науковий співробітник американської некомерційної організації Berkeley Earth.

З ним також погоджується Фрідеріке Отто, кліматолог з Грентемського інституту Імперського коледжу Лондона.

C3S повідомляє, що за 12 місяців, які закінчилися в червні, середня температура у світі була найвищою за весь час спостережень – на 1,64°C вище доіндустріального середнього показника.

Зміна клімату вже призвела до катастрофічних наслідків по всьому світу у 2024 році. Так, минулого місяця під час паломництва хадж від сильної спеки загинуло понад 1 000 людей. Смертельні випадки були зафіксовані в Нью-Делі, який пережив безпрецедентно тривалу спеку, а також серед туристів у Греції.

Основною причиною зміни клімату вчені називають викиди парникових газів від спалювання викопного палива. Попри обіцянки стримати глобальне потепління, країни досі не змогли колективно скоротити ці викиди, що призводить до постійного підвищення температури протягом десятиліть.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що 80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату.

Читайте також
Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список
Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список

Перша у ньому Субак – балійська система підведення води до рисових полів 

Людство ризикує втратити Великий Бар'єрний риф через глобальне потепління
Людство ризикує втратити Великий Бар'єрний риф через глобальне потепління

Коралові рифи захищають берегові лінії від ерозії, є домом для тисяч видів риб і важливим джерелом доходів від туризму в багатьох країнах

Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу

Зі зростанням температури мережі повинні бути більш стійкими, включаючи накопичувачі, щоб впоратися зі стрибками попиту та перебоями в постачанні