20 травня відзначають Всесвітній день бджіл: цікаві факти про цей день shutterstock

20 травня відзначають Всесвітній день бджіл: цікаві факти про цей день

Ганна Велика

Важко переоцінити величезний вклад цих мініатюрних створінь у підтримання життя на нашій планеті

У світі щороку 20 травня відзначають Всесвітній день бджіл. Його запровадили, аби нагадати всім, наскільки важливі ці маленькі працьовиті комахи для нашої планети. Бджоли – незамінні запилювачі, які відіграють ключову роль у виробництві їжі, підтримці біорізноманіття та забезпеченні загального здоров'я планети.

ЕкоПолітика підготувала для вас цікаві факти про цей день та важливість працьовитих крихіток для нашої планети.

Всесвітній день бджілок запровадили у 2017 р., а за дату обрали 20 травня – день народження Антона Янші – видатного словенського бджоляра, новатора цього виду діяльності. Його вважають одним із засновників сучасного бджільництва.

 

Чому бджоли такі важливі?

Всі комахи-запилювачі впливають на якість нашого життя, а бджоли відіграють серед них провідну роль. Вони запилюють приблизно третину всіх продовольчих культур у світі. Без їхньої допомоги раціон людини був би набагато біднішими, адже ми втратили б безліч фруктів, овочів, горіхів та іншої смачної їжі. Світ без запилювачів був би позбавлений продовольчого розмаїття – не було б ні чорниці, ні кави, ні шоколаду, ні огірків.

Крім виробництва продуктів, запилювачі також роблять безпосередній внесок у створення ліків, біопалива, тканин і будівельних матеріалів.

Бджоли допомагають підтримувати екосистеми, в яких живе безліч інших рослин і тварин. Без них природа стала б набагато біднішою. Можливо, ви пам’ятаєте з дитинства мультфільм "Про всіх на світі"? У ньому дуже наочно показали вплив праці бджілок: зникли вони, то зникла й конюшина, яку вони запилювали, а один із головних героїв – баранець Бяшка – залишився без їжі.

 

Що загрожує цим корисним комахам?

На жаль, бджоли перебувають під загрозою через кілька причин:

  1. Втрата середовища проживання. Інтенсивне землеробство, вирубка лісів та урбанізація знищують місця, де бджоли можуть жити та харчуватися.
  2. Пестициди. Хімікати, які використовуються для боротьби зі шкідниками, можуть бути смертельними для бджіл.
  3. Хвороби та паразити. Бджоли, як і люди, страждають від різних хвороб та паразитів, таких, наприклад, як варроа.
  4. Кліматичні зміни. Зміни клімату впливають на терміни цвітіння рослин і поведінку бджіл, що ускладнює їх роботу.

 

Як ми можемо допомогти?

Є кілька простих речей, які кожен із нас може зробити:

  1. Саджайте медоносні рослини. Висаджуйте квіти та дерева, які люблять бджоли. Це допоможе забезпечити їм харчову базу.
  2. Уникайте пестицидів. Зменшуйте використання хімікатів або використовуйте екологічні альтернативи, щоб не шкодити бджілкам.
  3. Підтримуйте місцевих бджолярів. Купуйте мед та інші продукти бджільництва у місцевих виробників, підтримуючи їх таким чином фінансово.
  4. Поширюйте інформацію. Розповідайте друзям і родині про важливість бджіл і як вони можуть допомогти. Особливо важливо залучати дітей. Якщо є така можливість, організуйте малечі екскурсію на пасіку, щоб діти могли побачити, як живуть і працюють бджоли.

 

Наукові розробки та інновації

Науковці активно досліджують проблеми бджільництва та шукають нові рішення. Вони розробляють методи боротьби з хворобами та паразитами, створюють стійкі до шкідників рослини та впроваджують інновації у сфері бджільництва. Один із цікавих напрямків — використання роботів-бджіл для запилення. Їхнє використання може допомогти у випадку зменшення популяцій природних запилювачів.

 

Бджоли — це символ співпраці та працьовитості. Вони показують, як маленькі зусилля можуть мати великий вплив. Давайте разом дбати про бджіл, адже від цього залежить не лише їхнє майбутнє, а й наше.

Нагадаємо, 20 квітня в Україні відзначають День навколишнього середовища.

Читайте також
Ukraine Recovery Conference: які основні досягнення України у сфері захисту довкілля
Ukraine Recovery Conference: які основні досягнення України у сфері захисту довкілля

Конференція зібрала понад 3400 учасників та 300+ медіа, стала майданчиком для більше ніж 20 дискусійних обговорень та більше ніж 100 підписаних угод на €16 млрд

Сьогодні Україна та світ відзначають День охорони довкілля: цікаві факти про цей день
Сьогодні Україна та світ відзначають День охорони довкілля: цікаві факти про цей день

Він об'єднує мільйони людей з усього світу, залучаючи їх до руху із захисту та відновлення Землі

Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів