1 квітня відзначають Міжнародний день пернатих: названо птаха року в Україні Shutterstock

1 квітня відзначають Міжнародний день пернатих: названо птаха року в Україні

Зоряна Бердник

Міжнародний день птахів збігається з початком "сезону тиші" в Україні

Щороку 1 квітня в межах програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера” відзначають Міжнародний день птахів (International Bird Day). Його мета – збереження видового різноманіття та чисельності птахів.

Значення птахів у природі

Птахи знищують шкідливих комах, гризунів, сприяють поширенню дерев і кущів у лісах (пара синиць, наприклад, може за день "обробити" близько 40 яблунь, збираючи з них шкідників). Але птахи знищують комах вибірково. Дятли віддають перевагу короїдам, вивільга переважно живиться гусінню.

Крім того, пернаті створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі. Збереження пташиного різновиду має неабияке значення й для загального біорізноманіття, розвитку орнітофауни.
Кількість видів птахів у фауні будь-якого регіону України залежить від системного підходу, виявлення їх рідкісних видів, визначення територіальної належності тощо.

Птахи, занесені до Червоної книги України, та їх захист

Серед орнітофауни України досить велику кількість видів птахів сьогодні занесено до Червоної книги України (голуб-синяк, глухар, гриф чорний, журавель сірий, золотомушка червоночуба, лелека чорний та інші). Велика кількість птахів належить до мисливських видів, на яких дозволено полювання у встановлені строки: гуси, качки, лиска, курочка водяна, кулики, куріпка сіра, припутень, горлиця звичайна, фазан та інші.

Усі вони – під особливою охороною держави. Недаремно й Міжнародний день птахів збігається з початком "сезону тиші" в Україні (про нього ЕкоПолітика розповідала в цьому матеріалі), адже саме на початку квітня більшість птахів повертаються з вирію і починають гніздування.

Встановлені заборони в період масового розмноження не дозволяють людині турбувати птахів та інших мешканців дикої фауни, а також сприяють відтворенню їх популяцій.

Птах 2021 року в Україні

Серед птахів символом 2021 року в Україні обрано синицю чубату, або гренадерку (Lophophanes cristatus), – маленьку пташку з виразною "зачіскою".

Цей птах із родини синицевих, поширений у більшій частині Європи. Основний біотоп – високостовбурні соснові та смерекові ліси, зазвичай з переважанням сосни звичайної та ялини звичайної.

В Україні поширена в лісовій і лісостеповій смузі, а також у Карпатах. На території Європи, синицю чубату можна зустріти у Центральній Європі та Скандинавії, на півдні цей птах живе вкрай рідко.

Синиця чубата – рятівник хвойних лісів. Вона знищує шкідливих комах, які руйнують дерева. Задля пошуку їжі птах пролітає багато годин і оглядає майже кожне дерево, шукаючи яйця комах і личинок.

Останнім часом популяція синиці чубатої стрімко знизилася, це відбувається через зменшення лісових ділянок, які піддаються вирубці. Синиця чубата, як лісовий вид, потребує суворої охорони місць гніздування: старих лісів, підліску, старих дерев тощо. Птаха занесено до переліку видів, що перебувають під опікою Європейського товариства охорони навколишнього середовища та охороняються Бернською конвенцією.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у біосферному заповіднику "Асканія-Нова" вже не вперше зафіксували масову загибель птахів, серед них – червонокнижних.

Також додамо, що 3 березня Міністерство юстиції затвердило оновлений перелік видів тварин, яких внесуть до Червоної книги.

Читайте також
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти

Це означає, що концентрація нафтопродуктів у воді значно зменшилася

Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок
Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок

До однієї з мешканок Лопані качур самостійно прийшов на подвірʼя по допомогу

У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох
У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох

Ймовірною причиною загибелі лебедів називають вірусну інфекцію або годування хлібом