Три кліматичні судові справи, які можуть створити прецедент у всьому світі shutterstock

Три кліматичні судові справи, які можуть створити прецедент у всьому світі

Ганна Велика

Суди в різних країнах все частіше розглядають такі позови

Одні з найбільших судових справ в історії щодо кліматичних змін будуть розглянуті у 2024 та 2025 роках. Вони здатні створити прецедент у світовій юридичній практиці, який стане основою для подальших судових процесів проти найбільших країн-забруднювачів.

Reuters опублікував топ-3 ключових справ, на які варто звернути увагу:

1. Міжнародний суд ООН

Очікується, що у 2025 році найвищий судовий орган світу винесе рішення, яке визначить обов'язки країн-членів ООН у боротьбі зі зміною клімату. У 2023 році Генеральна Асамблея ООН звернулася до суду з проханням надати консультативний висновок після чотирирічної кампанії, ініційованої Вануату – невеликою тихоокеанською острівною державою, де група студентів-юристів розробила петицію до Міжнародного суду.

Через те, кількість прецедентів щодо зміни клімату в міжнародному праві наразі мізерна, висновок Міжнародного суду ООН може спиратися на аргументи з попередніх рішень регіональних та національних судів. Навіть відносно консервативне рішення про те, що викиди однієї країни можуть завдати шкоди іншій країні, може стати великою перемогою для бідних країн, які вимагають від багатих країн платити більше за кліматичні наслідки від їхніх дій.

2. Міжамериканський суд із прав людини (МСПЛ)

Найбільшою кліматичною справою на сьогодні стає кліматична справа, що розглядається МСПЛ. Вона спирається на 262 подані юридичні записки, має понад 600 учасників та слухання як на Барбадосі, так і в Бразилії.

МСПЛ вважається одним із найбільш прогресивних судів у світі. Він може піти далі своїх колег і встановити нові правові норми й стандарти, що стосуються національних зобов'язань у сфері зміни клімату. Наприклад, консультативний висновок суддів може стосуватися спеціального захисту оборонців довкілля, які стикаються з насильством, називати викопне паливо головним винуватцем зміни клімату або зобов'язати держави регулювати діяльність компаній-забруднювачів довкілля.

Очікується, що суд винесе рішення до кінця цього року, і воно одразу ж набуде чинності для 20 країн-членів у Латинській Америці та Карибському басейні.

3. Міжнародний трибунал із морського права (МТМП)

Як ЕкоПолітика вже розповідала, 21 травня МТМП постановив, що викиди парникових газів, які поглинаються океаном, є формою забруднення морського середовища. Він зобов’язав держави світу контролювати й скорочувати викиди, які сприяють зміні клімату, і встановив конкретні вимоги до їхньої оцінки впливу на навколишнє середовище.

Представники малих острівних держав, які подали позов, назвали це своєю перемогою. Вони вважають, що це рішення суду суттєво підсилило глобальне законодавство у сфері зміни клімату.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що наша держава фіналізує ряд важливих документів у сфері кліматичної політики. Також ми розповідали про 4 ключові умови ефективної кліматичної політики в Україні на думку фахівців ЄБА.

ЕкоПолітика також розповідала про супутник EarthCARE, який запустили у космос, щоб дослідити вплив хмар на клімат.

Читайте також
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату

Ще більше – 86% – бажають, щоб їхні країни відкинули геополітичні розбіжності і працювали разом над питаннями, що впливають на нашу планету

Вчені виявили рідкісного сірого кита, який вимер в Атлантичному океані 200 років тому 
Вчені виявили рідкісного сірого кита, який вимер в Атлантичному океані 200 років тому 

Це захопливе відкриття, за їхніми словами, ілюструє вплив зміни клімату на морське життя

На Боннській конференції переговори про кліматичне фінансування зайшли в глухий кут
На Боннській конференції переговори про кліматичне фінансування зайшли в глухий кут

Що це означає для COP29, яка відбудеться у листопаді у Баку

Через зміну клімату Європою стрімко поширюється лихоманка денге
Через зміну клімату Європою стрімко поширюється лихоманка денге

Динаміку до охоплення нових європейських територій демонструє також вірус Західного Нілу