Український асортимент овочів доповнюють усе більше нішевих продуктів, серед яких і батат. Аграрії намагаються акліматизувати його в Україні, проте особливі умови післязбиральної обробки роблять його занадто дорогим. До прикладу, від вирощування культури відмовилася фірма з Одещини.
Про це розповіло медіа NV із посиланням на журнал "Плантатор".
ТОВ "Бонелет" минулоріч уже експериментувало з вирощуванням цього овоча. На площі 1 тис. га тестували сорти "Женьшень", "Київський Помаранч" і "Лос-Анджелес". Проте особливі умови "загоювання" плодів потребують додаткових інвестицій, що не вигідно фермерам.
На відміну від традиційних для України овочевих культур, батат вимагає високих енерговитрат на підтримку потрібного температурного режиму в 28 °C і високої вологості. Йдеться про період к’юрингу, який триває приблизно тиждень після збирання врожаю. Саме за такої атмосфери овоч "заліковує" дрібні пошкодження і стає солодшим, а терміни зберігання зростають.
Фермери для цього мають будувати спеціальні сховища та купувати обладнання. Адже, незважаючи на потепління, український клімат ще не може сформувати природні умови для цієї агрокультури. Нагадаємо, що батьківщиною рослини є спекотні тропіки Америки.
Раніше ЕкоПолітика розповідала, що в Україні почали масово вирощувати міскантус – трав’янисту рослину, яка може замінити деякі види палива.
Також у наших широтах селекціонери акліматизували плодову азиміну, яку ще називають "бананом із півночі".