24 жовтня відзначають Міжнародний день дій на захист клімату: що варто знати про цей день shutterstock

24 жовтня відзначають Міжнародний день дій на захист клімату: що варто знати про цей день

Ганна Велика

Війна в Україні, окрім людських втрат і руйнувань, має значний вплив на довкілля та зміну клімату

У четвер, 24 жовтня, у світі відзначається Всесвітній або Міжнародний день дій на захист клімату. Він покликаний підвищити обізнаність про зміну клімату та стимулювати дії для боротьби з нею.

ЕкоПолітика зібрала для своїх читачів інформацію про те, чому Міжнародний день дій на захист клімату важливий та що може зробити кожен із нас для збереження клімату.

Цей визначний день бере свій початок з 2005 року і є частиною Глобальної кліматичної кампанії. Серед іншого, він спрямований на те, щоб нагадати урядам про їхні обов'язки щодо виконання міжнародних угод, таких як Кіотський протокол та Паризька кліматична угода, які передбачають скорочення викидів парникових газів.

Міжнародний день дій на захист клімату запровадили у відповідь на заклик метеорологів захищати клімат, адже від нього залежить життя як нашого, так і майбутніх поколінь. Організатори різних подій у цей день по всьому світу намагаються не просто розповісти людям про проблему, а й показати, як її можна вирішити через особисті дії кожного.

Ідея дня дій на захист клімату полягає в тому, щоб мільйони людей взяли участь у різних активностях — від маршів і протестів до обговорень і будь-яких інших проявів громадської дії.

Чому проблема захисту клімату актуальна

Збереження клімату — це одна з найкритичніших глобальних проблем, які людство має кардинально вирішувати негайно. Незворотні кліматичні зміни на планеті, про які щоденно буквально кричать науковці, екологи та екоактивісти усього світу, щоденно нагадують про себе рекордними температурами, таненням льодовиків, повенями, посухами, пожежами та ураганами небаченої до цього сили та масштабів. Серед найсвіжіших прикладів – надпотужний ураган Мілтон у США та катастрофічні повені, які занурили під воду пів Європи.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш навіть заявив, що світ перебуває на "шляху до кліматичного пекла". Тож які ризики несе в собі зміна клімату?

1. Глобальне потепління.

У сучасних умовах, коли кліматичні зміни вже стали очевидними навіть для пересічних громадян, Міжнародний день дій на захист клімату привертає увагу до проблеми глобального потепління та наслідків, які несе підвищення рівня парникових газів в атмосфері, головним із яких є вуглекислий газ СО2. Його концентрація в атмосфері зросла до рекордних рівнів за останні 2 мільйони років.

Саме парникові гази, які продукує людство у все більших і більших масштабах, спричиняють стрімке нагрівання планети. Воно, своєю чергою, стає причиною масового танення льодовиків, рекордних позначок на термометрах, обміління річок і ще цілою низки небезпечних змін.

2. Втрата біорізноманіття.

Зміна клімату спричиняє знищення природних екосистем та вимирання видів. Стійкість екосистем планети Земля та людства залежить саме від кількості видів. Чим їх більше, тим вища стійкість до різних несприятливих умов: погоди, чужорідних агресивних видів, змін у середовищі тощо. Дослідження свідчать, що регіони з високим рівнем біорізноманіття володіють багатшими природними ресурсами, а також здатні швидше впоратися з наслідками стихійних лих.

3. Підвищення рівня моря.

Танення льодовиків та термальне розширення океанів призводить до затоплення прибережних територій. Прискорення втрати крижаного покриву означає, що в наступному десятилітті очікується значне зростання рівня моря. З 1992 по 2022 роки замерзлі полюси планети втратили 7560 мільярдів тонн маси, що створює чверть усього підвищення рівня моря.

4. Економічні збитки.

Наслідки зміни клімату завдають значних економічних збитків, особливо для сільського господарства та туризму. Науковці з німецького Потсдамського інституту дослідження впливу клімату (PIK) виявили, що до 2049 року економічні збитки від зміни клімату можуть сягнути близько $38 трлн на рік.

Що може зробити кожен із нас

Зміни починаються не лише на рівні урядів — кожна людина може зробити свій внесок у боротьбу зі зміною клімату. Що для цього потрібно зробити? Розповідаємо.

  1. Зменшити свій вуглецевий слід: використовувати енергоефективні прилади, переходити на відновлювані джерела енергії, відмовитися від пластику на користь екологічних альтернатив, таких як еко-торби та багаторазовий посуд.
  2. Сортувати сміття: його подальша переробка зменшить кількість відходів, що потрапляють на звалища.
  3. Підтримувати екологічні ініціативи: долучатися до волонтерських проєктів, підтримувати екологічні організації, виходити на мітинги, акції та пікети з вимогою до політиків вжити рішучих заходів для захисту клімату.
  4. Голосувати за екологічно свідомих політиків: вибирати лідерів, які ставлять у пріоритет турботу про довкілля.
  5. Переходити на відновлювані джерела енергії: за можливості встановлювати міні-СЕС та міні-ВЕС для власних будинків.

Міжнародний день дій зі збереження клімату – це нагадування про важливість збереження біорізноманіття, скорочення викидів вуглекислого газу та роботи на шляху до більш зеленого і сталого майбутнього для всіх.

Нагадаємо, 11-22 листопада у Баку відбудеться міжнародна кліматична конференція ООН COP29. Її центральною темою буде нова глобальна мета кліматичного фінансування.

Читайте також
Планету продовжує “штормити”: у Сахарі за добу випала річна кількість опадів. Відео
Планету продовжує “штормити”: у Сахарі за добу випала річна кількість опадів. Відео

Це рідкісне явище захопило місцевих жителів і туристів, які спостерігали за стрімкими потоками води у пустелі

Через зміну клімату Амазонка рекордно обміліла
Через зміну клімату Амазонка рекордно обміліла

Низка посух перетворила деякі ділянки могутньої водної артерії на мілководні басейни завглибшки лише кілька десятків сантиметрів

Cонячні панелі та фарбування дахів у світлі кольори допоможуть рятувати життя, – вчені 
Cонячні панелі та фарбування дахів у світлі кольори допоможуть рятувати життя, – вчені 

Світлі покрівлі поглинають менше сонячної енергії, ніж традиційні темні 

Зміна клімату посунула кордон між Італією та Швейцарією 
Зміна клімату посунула кордон між Італією та Швейцарією 

Глобальне потепління продовжує з лякаючою швидкістю “з’їдати” льодовики