Вона придумана, як інструмент контролю "дикого бізнесу", часто злочинного. Як уступка радикальним екологічним рухам типу "Банди гайкового ключа" у США (у нас скоро будуть ще й не такі…).

Все запихнули у цивілізоване русло "узгоджень інтересів". Тимчасово це допомогло… Але довгостроково – переродилось у того "Екологічного Франкенштейна", яким зараз фактично є екологічна громадськість. Такою її і сприймає бізнес…

Це – результат посилу з минулого сторіччя – бізнес і громадськість – дві протилежності у стані "холодної війни" і потрібно шукати інструменти узгодження інтересів, щоб холодна війна не вилилась локальним гарячим конфліктом.

Ми з колегами в Professional Association of Environmentalists of the World намагаємося транслювати інші цінності.

Бізнесу, як глобального єдиного явища немає, – є люди на підприємствах, що приймають рішення. І екологічна громадськість – це також не якась суцільна єдина організація….

Ми не можемо щось реалізувати без співпраці з підприємством (ну факт же)!

І ОВД нам не допоможе тут, бо ОВД – механізм ПРОТИСТОЯННЯ І СТРИМУВАННЯ за ідеологією і КОРУПЦІЙНИЙ інструмент впливу на бізнес по факту.

Друзям – усе, ворогам – ОВД! Ось що ми зараз маємо… Плюс – дискредитація екологічного руху, як такого… У цієї парадигми немає майбутнього. Максимум, що можна зараз зробити – збити трошки ціни на послуги і викинути явних халтурщиків.

Разом з цим – внести легенькі зміни до закону про ОВД, виключивши певні види діяльності. На певний час буде "стабілізєц" (цитата, що яскраво відображає нинішню ситуацію). Але майбутнього – немає!…

Майбутнє – це висококласний еколог на підприємстві, шанований і авторитетний, який на рівні ідеї щось реалізувати каже керівнику "ТАК – не можна!". Не каже абстрактне "НІ", а пояснює, чому не можна саме "ТАК". І пропонує обов’язково альтернативні варіанти "ЯК МОЖНА" реалізувати розвиток підприємства НЕ ВЧИНИВШИ ШКОДУ Довкіллю, а не підказує як обійти екологічне законодавство і за яку суму він може "порішать" у владних кабінетах.

Майбутнє – за екологічним вихованням відповідального бізнесу і вирощуванням їхнього кваліфікованого помічника – еколога (не як "принеси-подай, а як бізнес партнера).

Ми наполягаємо на змінах до ЗУ "Про охорону навколишнього середовища" в частині обов'язкової екологічної служби підприємства. Це потрібно і вигідно бізнесу. І вносити це має Мінекономіки і Держпідприємництво.

Як результат – цим ми не підвищимо якість ОВД. Цим ми одразу припинимо потік дурних ідей на Міндовкілля, які так радують любителів писати багаточисельні ОВД.