ЄС запустив онлайн-платформу з кейсами впровадження передових екотехнологій shutterstock

ЄС запустив онлайн-платформу з кейсами впровадження передових екотехнологій

Ганна Велика

Вона допоможе визначати та оцінювати екологічну ефективність інноваційних промислових технологій у Європі та за її межами

В Євросоюзі почала працювати інформаційна онлайн-платформа Європейського інноваційного центру промислової трансформації та викидів (INCITE – Innovation Centre for Industrial Transformation and Emissions), яка централізує дані про інноваційні чисті промислові технології у ЄС.

Про це повідомляє PubAffairs Bruxelles.

На платформі збиратимуть інформацію про передові чисті, безвуглецеві та циркулярні методи, які вже впроваджені або впроваджуються на великих європейських промислових об'єктах та фермах із розведення худоби.

Платформа агрегуватиме дані з усіх секторів промисловості, які підпадають під дію Директиви про промислові викиди (IED – Industrial Emissions Directive). Спочатку фокус буде направлений на енергоємні галузі: виробництво чавуну, сталі, цементу та хімікатів.

Користувачі можуть подавати інформацію на платформу за допомогою простої анкети. Зараз на ній доступно близько 20 прикладів технологій, які використовуються в поточних проєктах, котрі фінансуються Євросоюзом. Приклади включають проєкти з уловлювання та зберігання вуглецю в цементній та вапняній галузях, гібридні печі у скляній промисловості та проєкти з очищення стічних вод від PFAS.

innovation-centre-for-industrial-transformation.ec.europa.eu

Джерело: innovation-centre-for-industrial-transformation.ec.europa.eu.

Для чого створили цю платформу

  1. Новий інструмент INCITE допоможе стейкхолдерам приймати обґрунтовані рішення, оскільки надаватиме всебічний огляд екологічних показників, зрілості технологій, витрат і переваг, а також можливих компромісів між цими технологіями.
  2. Онлайн-платформа також підтримуватиме діалог та співпрацю між промисловістю, постачальниками технологій, науково-дослідними та технологічними організаціями, політиками та фінансовими гравцями.
  3. Додатково вона допомагатиме національним органам влади в процесі затвердження передових установок промислових підприємств.
  4. Платформа надаватиме інформацію фінансовим установам, щоб вони могли обрати найбільш перспективні технології для інвестування.

Керуватиме цим інструментом Спільний дослідницький центр Комісії (JRC – Joint Research Centre). Він відбиратиме інноваційні технології, які готові до використання та мають значні екологічні переваги, і включатиме їх до Севільського процесу для розробки майбутніх екологічних норм та подальшого масштабування впровадження чистих технологій в Європі.

На початку жовтня ЕкоПолітика повідомляла про те, що стали відомі 3 головних оновлення у Директиві ЄС щодо промислового забруднення. Ми розповідали, що оператори установок при складанні “планів трансформації”, передбачених оновленою Директивою, зможуть скористатися допомогою нового Центру інновацій для промислової трансформації та викидів (INCITE), який збиратиме інформацію про інноваційні рішення та трансформаційні технології. Доступ до зібраної Центром інформації стейкхолдери матимуть на загальнодоступній онлайн-платформі.

Читайте також
Європейські виробники просять відкласти впровадження регламенту ЄС про вирубки лісів
Європейські виробники просять відкласти впровадження регламенту ЄС про вирубки лісів

Проте Європейська Комісія наразі не має наміру відтерміновувати імплементацію

У ЄС запропонували заохочувати фермерів турбуватися про довкілля
У ЄС запропонували заохочувати фермерів турбуватися про довкілля

Пілотні проєкти вже розробляються

Євросоюз офіційно вийшов із Енергетичної Хартії
Євросоюз офіційно вийшов із Енергетичної Хартії

Багато європейських країн вважають, що вона втратила свою актуальність

Європа не готова до подолання кліматичної катастрофи, – Світовий банк
Європа не готова до подолання кліматичної катастрофи, – Світовий банк

Експерти дійшли висновку, що значні кліматичні ризики ЄС вимагають загальносистемної трансформаційної адаптації, яка включає реформування інституцій, законодавчої бази та галузевих стратегій