У Карпатах за 20 років вирубали майже 10% усього лісу, – ЗМІ shutterstock

У Карпатах за 20 років вирубали майже 10% усього лісу, – ЗМІ

Ганна Велика

Це площа Києва, Харкова, Одеси, Львова, Івано-Франківська і Тернополя разом узятих

З 2004 року українські Карпати втратили через незаконні рубки 161 тис. га лісу, що становить майже 10% усього лісового покриву.

Такі дані власного розслідування наводить NGL.media.

Як матеріал для дослідження, журналісти використали супутникові зображення від міжнародної організації Global Land Analysis and Discovery (GLAD).

За даними видання, 80% втрат карпатського лісового покриву припадає на лісництва Держлісагентства. Решта втрат зафіксована на територіях комунальних лісів, земель запасу і лісів, підпорядкованих безпосередньо міністерствам: Міноборони, Міносвіти або Мінагрополітики.

Серед причин знищення лісу Карпат такими стрімкими темпами, розслідувачі назвали наступні:

  1. Маскування нелегальних вирубок під санітарні, рубки переформування або прохідні.

За словами директора ГО "Дунайсько-Карпатська Програма" Богдана Проця, європейські дослідження свідчать, що в Україні до 50-70% рубок є нелегальним. При цьому дані Держлісагентства свідчать, що ця частка не перевищує 0,3-0,6% від загального обсягу добутої деревини. Така разюча різниця в оцінках пов’язаним з тим, що найбільш масштабні нелегальні рубки мають вигляд законних, тобто насправді документи у лісників є, але як вони отримані – інше питання.

  1. Фактичне вирубування дерев на площі, трохи більшій за дозволену.

Наприклад, заготівля деревини на площі 1,1 га при наявності дозволу на 1 га. Так недоброчесні лісівники отримують додатковий прибуток 10%.

  1. Знеліснення.

“Насправді страшно навіть не те, що рубають, а те, що ліс більше там не відновлюється. Цей процес називається знелісненням”, – пояснює Дмитро Карабчук, засновник та виконавчий директор ГО "Лісові ініціативи і суспільство", координатор проєкту "Боротьба із незаконними рубками в Україні".

Як приклад, він навів ділянку на гірськолижному курорті "Буковель", де вирубали ліс на території місцевого лісгоспу і забудували готелями. Другий приклад – кейс Мокрянського лісомисливського господарства, яке санітарними рубками дорубалося до того, що на одній з гір більше не може відновитися ліс через те, що “змінився клімат, вітер висушує землю і в період, коли нема опадів, посуха настільки драматична, що молоді дерева просто вмирають”, пояснив експерт.

  1. Відсутність суворого покарання. 

Розслідувачі та фахівці говорять, що реальні тюремні терміни, передбачені ст. 246 та ст. 367 Кримінального кодексу України, отримують одиниці.

Адвокат Олег Сторчоус, який спеціалізується на подібних злочинах, пояснює, що реальне ув’язнення за нелегальні рубки – радше виняток, аніж правило.

“Змусити дотримуватись законів можна тільки тоді, коли ця погроза втілюється у конкретних вироках”, – впевнений він.

На думку адвоката, щоб система захисту лісу реально почала працювати, слід налагодити оперативну взаємодію лісової охорони і поліції. Наразі ж, як свідчить практика, правоохоронні органи або не надають належної уваги цієї категорії злочинів, або навіть стають частиною схем нелегальних рубок, говорить він.

Експерти попереджають, що частка якісного лісу у Карпатах – особливо захисного і старовікового – невпинно зменшується. Як наслідок – Карпати стають вразливішими до ерозій, зсувів, повеней, підвищується ризик зникнення ендемічних видів тварин та рослин.

Днями ЕкоПолітика розповідала, що парламент посилив відповідальність за знищення та незаконну вирубку лісів. При цьому на початку жовтня ми повідомляли про звинувачення активістами керівництва ДП "Ліси України" у мовчазній згоді на незаконне спилювання сотень вікових дерев на Поліссі та у Карпатах.

Також ми зібрали ТОП-7 найгучніших справ щодо вирубки лісів за 3-9 жовтня.

Читайте також
Невловимі “чорні лісоруби” щомісяця орудують в урочищі “Лани” на Івано-Франківщині
Невловимі “чорні лісоруби” щомісяця орудують в урочищі “Лани” на Івано-Франківщині

Природоохоронці лише констатують порушення, а зловмисники продовжують рубати

ТОП-7 найгучніших справ щодо вирубки лісів за 3-9 жовтня
ТОП-7 найгучніших справ щодо вирубки лісів за 3-9 жовтня

Посадовці бадьоро рапортують про успішне реформування лісової галузі, проте численні справи, які оприлюднюють прокуратури різних областей по всій країні, свідчать про протилежне

Єврокомісія пропонує відкласти імплементацію Регламенту ЄС про вирубки лісів на рік
Єврокомісія пропонує відкласти імплементацію Регламенту ЄС про вирубки лісів на рік

Раніше вищий виконавчий орган ЄС отримав численні звернення європейських та світових виробників щодо передчасності застосування цього документу