Планету продовжує “штормити”: у Сахарі за добу випала річна кількість опадів. Відео weukraine.tv

Планету продовжує “штормити”: у Сахарі за добу випала річна кількість опадів. Відео

Ганна Велика

Це рідкісне явище захопило місцевих жителів і туристів, які спостерігали за стрімкими потоками води у пустелі

Виняткові потужні зливи перетворили частину пустелі Сахара на тимчасовий оазис, створивши блакитні лагуни серед пальм та піщаних дюн.

Про це розповідає ABCNews.

У вересні в одному з найбільш посушливих регіонів світу, на південному сході Марокко, пройшли рідкісні та рясні дощі. Дводенні зливи перевищили річні норми опадів у деяких районах, таких як Тата, де зазвичай випадає менше ніж 250 мм дощу на рік. У селі Тагуніт за добу випало понад 100 мм опадів – стільки води тут не бачили десятиліттями.

Знакові кадри з супутника NASA показали, як вода стрімко заповнює пустельні озера Сахари. Уперше за 50 років знову заповнилося водою озеро Ірікі, яке раніше стояло сухим.

"Пройшло від 30 до 50 років з того часу, як у нас випало стільки дощу за такий короткий проміжок часу", — сказав Хусін Юабеб з Головного управління метеорології Марокко.

Такі дощі, які метеорологи називають екстратропічним штормом, можуть змінити хід погоди в регіоні в найближчі місяці та роки, оскільки повітря утримує більше вологи, викликаючи більше випаровування та викликаючи більше штормів, говорить фахівець.

Останні 6 років посухи сильно вдарили по сільському господарству, але вересневі дощі допомогли поповнити підземні водоносні шари та резервуари, що, можливо, частково пом'якшить наслідки посухи.

Однак поряд із радістю від дощів, зливи завдали шкоди – понад 20 людей загинули в Марокко та Алжирі, постраждали фермерські господарства, а уряду довелося виділити кошти на надання екстреної допомоги.

Днями ЕкоПолітика розповідала, що через зміну клімату Амазонка рекордно обміліла. Рівень води у найбільшій річці світу подекуди впав до найнижчого рівня за всю історію спостережень.

Читайте також
Через зміну клімату Амазонка рекордно обміліла
Через зміну клімату Амазонка рекордно обміліла

Низка посух перетворила деякі ділянки могутньої водної артерії на мілководні басейни завглибшки лише кілька десятків сантиметрів

Cонячні панелі та фарбування дахів у світлі кольори допоможуть рятувати життя, – вчені 
Cонячні панелі та фарбування дахів у світлі кольори допоможуть рятувати життя, – вчені 

Світлі покрівлі поглинають менше сонячної енергії, ніж традиційні темні 

Зміна клімату посунула кордон між Італією та Швейцарією 
Зміна клімату посунула кордон між Італією та Швейцарією 

Глобальне потепління продовжує з лякаючою швидкістю “з’їдати” льодовики

Зміна клімату дозволила виробнику шампанського з Франції відкрити виноградник в Англії
Зміна клімату дозволила виробнику шампанського з Франції відкрити виноградник в Англії

У самій же Франції умови для вирощування винограду поступово погіршуються