Стали відомі 3 головних оновлення у Директиві ЄС щодо промислового забруднення shutterstock

Стали відомі 3 головних оновлення у Директиві ЄС щодо промислового забруднення

Ганна Велика

У країн Євросоюзу є 22 місяці на імплементацію нових норм та підходів

Оновлені положення Директиви 2010/75/ЄС про промислові викиди офіційно декларують декарбонізацію та розвиток циркулярної економіки як її цілі, а також змінюють підхід до видачі дозволів підприємствам.

З нововведеннями у європейському природоохоронному законодавстві знайомить Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

У відомстві розповіли, що 75 Директиву ЄС прийняли ще у 2010 році, але 4 серпня 2024 року набула чинності її оновлена версія. Серед трьох найважливіших нововведень документу у Міндовкілля назвали наступні:

1. Декарбонізація отримала офіційний статус однієї із цілей Директиви 2010/75/ЄС.

Відтепер критерії найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ) вимагатимуть декарбонізації виробничих процесів.

Проведення заходів з декарбонізації обов'язково передбачатимуть під час переглядів НДТМ. Нагадаємо, цей процес у ЄС триває постійно.

“Технологія не може бути віднесеною до НДТМ, якщо вона не сумісна із захистом клімату. Отже, використання викопних видів палива з великими викидами парникових газів більше не може бути НДТМ”, – говорять у міністерстві.

2. Метою оновленого документа законодавці ЄС також проголосили "покращення ефективності використання ресурсів та сприяння циркулярній економіці". 

Тепер оператори установок мають обов’язково розробити "план трансформації". Він визначатиме, як установка буде трансформуватися протягом 2030-2050 років для створення сталого, чистого, кругового, ресурсоефективного та кліматично нейтрального економічного середовища. Дедлайн для формування таких планів трансформації – 30 червня 2030 року.

Оператори установок при складанні цих документів зможуть скористатися допомогою нового Центру інновацій для промислової трансформації та викидів (INCITE). Він збиратиме інформацію про інноваційні рішення та трансформаційні технології. INCITE враховуватиме як екологічні, так і економічні аспекти. Доступ до зібраної Центром інформації стейкхолдери матимуть на загальнодоступній онлайн-платформі.

3. Європейські законодавці переглянули підхід до видачі дозволів підприємствам.

Раніше ліміти викидів у дозволах встановлювалися на рівні більш м’якої (верхньої) межі висновків НДТМ. В оновленій Директиві про промислові викиди передбачено, що уповноважений орган повинен встановлювати "найсуворіші досяжні" ліміти викидів для кожної установки. Ці нововведення застосовуватимуть вже під час оновлення інтегрованих довкіллєвих дозволів для кожної установки.

Внесення змін до Директиви 2010/75/ЄС покликане продовжити європейську тенденцію зниження промислових викидів завдяки вдосконаленню технологій. В Євросоюзі очікують, що оновлені правила дозволять зменшити викиди до 2050 року. Зокрема, викиди основних забруднювачів повітря (PM2.5, SO2, NOх та летких органічних сполук), за прогнозом, можуть скоротитися до 40% порівняно з 2020 роком.

Держави-члени ЄС протягом 22 місяців повинні транспонувати нову версію Директиви у національне законодавство. В Міндовкілля запевнили, що Україна також опрацьовує питання впровадження нововведень у своє законодавство.

Раніше ЕкоПолітика знайомила читачів із поняттям НДТМ, які галузі будуть ними охоплені та коли їх запровадять в Україні. Також ми розповідали про те, як відбувалася екомодернізація промисловості у Євросоюзі та яким законодавством вона регулювалася.

Читайте також
НДТМ та інтегровані дозволи: як в ЄС проводили екомодернізацію промисловості
НДТМ та інтегровані дозволи: як в ЄС проводили екомодернізацію промисловості

Перехід підприємств Євросоюзу на нові екологічні рейки триває вже не перший десяток років

Як підприємству отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл: у Міндовкіллі розповіли
Як підприємству отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл: у Міндовкіллі розповіли

Його впровадження передбачене євроінтеграційними зобов’язаннями України

Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets
Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets

Це стосується як часової, так і економічної компоненти екомодернізації

Президент підписав закон №11355 про промислове забруднення
Президент підписав закон №11355 про промислове забруднення

Стейкхолдери поцікавилися, чи означає це, що після цього підприємства перебудуються самі, як за помахом чарівної палички