Верховна Рада схвалила закон про державну кліматичну політику rada.gov.ua

Верховна Рада схвалила закон про державну кліматичну політику

Ганна Велика

“За” проголосували 284 народних депутати

Парламент остаточно підтримав євроінтеграційний законопроєкт №11310 "Про основні засади державної кліматичної політики".

Про це повідомив голова екокомітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

За його словами, законопроєкт сприятиме виконанню євроінтеграційних зобов’язань України, адже був розроблений з метою наближення національного кліматичного законодавства до acquis ЄС у сфері клімату.

Парламентар нагадав, що ухвалення цього законопроєкту є одним з індикаторів виконання Україною Плану Ukraine Facility.

"Державна кліматична політика – це виконання міжнародних зобов’язань України, згідно з різними міжнародними договорами, зокрема Паризькою та Монреальською угодами. Ми повинні закласти основи для створення кліматичної стратегії, яка дасть можливість упродовж майже 30 років працювати та зменшувати вплив змін клімату на життєдіяльність громадян нашої держави", – зазначив Олег Бондаренко.

За словами міністерки захисту довкілля та природних ресурсів України Світлани Гринчук, після прийняття кліматичного закону українське законодавство стало ще ближче до права Європейського Союзу. На її думку, це ще один аргумент у переговорному процесі, що Україна готова до вступу в ЄС та виконує умови для отримання фінансової допомоги в межах Ukraine Facility.

"У Законі ми встановили ціль – досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. А ще визначили архітектуру кліматичного врядування України, фінансові інструменти для досягнення кліматичних цілей, та врахували цілі державної кліматичної політики у програмах повоєнного відновлення", – розповіла очільниця Міндовкілля.

Нардепка Ірина Геращенко написала, що цей законопроєкт є важливим для України і в контексті фіксації злочинів, що їх здійснює рф.

"Протягом 2 років активних бойових дій було зафіксовано більше 5500 фактів руйнівного впливу на довкілля. Все це негативно впливає на екологію і клімат", – наголосила вона.

Раніше, ЕкоПолітика вже повідомляла, що Комітет з питань інтеграції України до ЄС дав свій позитивний висновок щодо проєкту євроінтеграційного Закону України №11310 "Про основні засади державної кліматичної політики".

Читайте також
Парламент посилив відповідальність за знищення та незаконну вирубку лісів
Парламент посилив відповідальність за знищення та незаконну вирубку лісів

Також каратимуть за незаконну заготівлю очерету, що заподіяла істотну шкоду

Комітет з євроінтеграції погодив законопроєкт щодо засад кліматичної політики
Комітет з євроінтеграції погодив законопроєкт щодо засад кліматичної політики

Документ знаходиться на “фінішній прямій” перед другим читанням

Відновлення земель і розвиток альтернативної енергетики: що пропонує законопроєкт №12058
Відновлення земель і розвиток альтернативної енергетики: що пропонує законопроєкт №12058

Нова законодавча ініціатива викликала діаметрально різну реакцію фахівців та активістів