На Чернігівщині організована злочинна група нарубала дерев на понад 11 млн грн chrg.gp.gov.ua

На Чернігівщині організована злочинна група нарубала дерев на понад 11 млн грн

Ганна Велика

Зловмисники можуть провести за ґратами від 5 до 7 років

6 мешканців Ніжинського району, які діяли спільно, отримали підозри у незаконних порубках дерев на території Батуринської територіальної громади, які завдали екологічної шкоди довкіллю на загальну суму понад 11 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба Чернігівської обласної прокуратури.

Слідчі поліції встановили, що організатором злочинної схеми став директор одного з місцевих підприємств. До неї він залучив 5 своїх знайомих.

Спочатку керівник підшукував лісові ділянки з необхідними породами дерев у захисних лісових насадженнях. Потім надавав вказівки спільникам здійснювати порубки та перевозити незаконно спиляну деревину на територію свого підприємства.

chrg.gp.gov.ua

Фото: chrg.gp.gov.ua.

Вони без спеціального дозволу (лісорубного квитка) вирубували та звозили очищені від гілок дерева, щоб потім їх продати. Частину отриманої незаконним шляхом деревини зловмисникам таки вдалося реалізувати.

До моменту викриття цієї протиправної схеми, зловмисникам вдалося провести 7 незаконних порубок. Вони спиляли понад 400 дерев дуба, сосни та тополі. Експерти оцінили завдану екологічну шкоду на загальну суму у понад 11 млн грн.

chrg.gp.gov.ua

Фото: chrg.gp.gov.ua.

В ході розслідування слідчі вилучили бензопили та вантажівку, за допомогої якого підозрювані перевозили незаконно добуту деревину.

Членам організованої злочинної групи оголосили про підозру у незаконних порубках дерев у захисних лісових насадженнях, перевезенні, зберіганні та збуті незаконно зрубаних дерев, вчинених організованою групою, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 246 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 7 років.

chrg.gp.gov.ua

Фото: chrg.gp.gov.ua.

Днями ЕкоПолітика повідомляла про організовану злочинну групу з ДП “Кутське лісове господарство”, яка з 2018 року займалися незаконними рубками на території Національного природного парку "Гуцульщина". Тепер обвинувачені постануть перед судом.

Читайте також
Невловимі “чорні лісоруби” щомісяця орудують в урочищі “Лани” на Івано-Франківщині
Невловимі “чорні лісоруби” щомісяця орудують в урочищі “Лани” на Івано-Франківщині

Природоохоронці лише констатують порушення, а зловмисники продовжують рубати

У Карпатах за 20 років вирубали майже 10% усього лісу, – ЗМІ
У Карпатах за 20 років вирубали майже 10% усього лісу, – ЗМІ

Це площа Києва, Харкова, Одеси, Львова, Івано-Франківська і Тернополя разом узятих

ТОП-7 найгучніших справ щодо вирубки лісів за 3-9 жовтня
ТОП-7 найгучніших справ щодо вирубки лісів за 3-9 жовтня

Посадовці бадьоро рапортують про успішне реформування лісової галузі, проте численні справи, які оприлюднюють прокуратури різних областей по всій країні, свідчать про протилежне