Громада Харкова протестує проти вирубки їхнього лісу під кар’єр. Відео borova.gromada.group

Громада Харкова протестує проти вирубки їхнього лісу під кар’єр. Відео

Ганна Велика

Активісти стверджують, що підприємці ввели місцевих жителів в оману

Мешканці селища Жихор, розташованого в Основ'янському районі Харкова, збирають підписи під колективним зверненням до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, щоб захистити 11 га соснового лісу на території громади від вирубки під піщаний кар’єр.

Про це повідомляє медіамережа Громада.Груп.

Вони вимагають від державних органів розібратися у законності розширення піщаного кар’єру за рахунок лісу, що входить до природоохоронної зони "Нижня частина долини річки Уди" та до Смарагдової мережі Європи.

Екоактивіст Валерій Ловчиновський розповідає, що підприємство ТОВ "Кар'єр Основа” замовило документи, необхідні для дотримання процедур відповідно до закону про оцінку впливу на навколишнє природне середовище, але у них не було головного – а саме інформації про те, що на даній ділянці є ліс.

Активісти стверджують, що місцевих жителів керівництво кар’єру ввело в оману, оперуючи поняттям "ділянка", “тоді як насправді йдеться про землі лісового фонду, на яких росте здоровий сосновий ліс, останній великий масив у Харкові, що виконує важливу екологічну та рекреаційну функцію”.

borova.gromada.group

Фото: borova.gromada.group.

Валерій Ловчиновський пригадує, що через це під час громадських слухань питання лісу не порушувалося і не обговорювалося. Тому Міндовкілля видало позитивний висновок кар’єру на планову діяльність.

13 вересня 2024 року на сайті Харківської міської ради з’явилося оголошення про те, що ТОВ "Кар'єр Основа” має намір провадити плановану діяльність – “видобування корисної копалини Основ’янського родовища піску (ділянка №2, ділянки дорозвідки ділянки №2), розташованого на південній околиці м. Харків” – та оцінку її впливу на довкілля.

За словами Валерія Ловчиновського, кар’єр вже уклав із лісниками договір, згідно з яким Жовтневий лісгосп звільняє ділянку від лісу (~11 га) і надає цю ділянку кар'єру в оренду, поки триватиме видобуток піску і не закінчиться рекультивація території, а це 2033 рік.

Активіст стверджує, що після рекультивації ця територія вже не буде лісом і під час робіт буде розширено Основ'янське озеро. Крім цього, лісівники нарахували, а кар’єр вже встиг їм оплатити збиток землям лісового фонду приблизно на 8 млн грн.

Щоб уберегти ліс від знищення, екоактивісти розпочали роботу з надання території поблизу Основ'янського озера природоохоронного статусу. Серед негативних наслідків розростання кар’єру мешканці, зокрема називають близькість до житлових будинків та зникнення питної води в колодязях.

 "У разі продовження планів ТОВ "Кар'єр Основа", ми готові фізично захищати наш ліс від незаконної вирубки та руйнування природного середовища", – попереджають харків'яни.

Нагадаємо, у травні цього року активні мешканці Жихоря викликали поліцію та зупинили спилювання дерев на місці запланованого розширення кар’єру.

Також днями ЕкоПолітика писала про те, що активісти Київського еколого-культурного центру виграли суд проти Кабміну з приводу вирубки Мархалівського лісу.

Читайте також
Екоактивісти вбачають корупційну схему у знищенні Мархалівського лісу
Екоактивісти вбачають корупційну схему у знищенні Мархалівського лісу

Вони стверджують, що до неї причетні чиновники одного з міністерств та дирекція військового меморіального кладовища

За збитки екології на 250 млн грн перед судом відповідатимуть ділки з лісгоспу на Прикарпатті
За збитки екології на 250 млн грн перед судом відповідатимуть ділки з лісгоспу на Прикарпатті

Вони можуть отримати до 7 років позбавлення волі та штрафи до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян

Мера Сум та чиновника міськради судитимуть за вимагання хабаря у 2 млн грн
Мера Сум та чиновника міськради судитимуть за вимагання хабаря у 2 млн грн

Вони “обклали даниною” місцеву сміттєву компанію