За збитки екології на 250 млн грн перед судом відповідатимуть ділки з лісгоспу на Прикарпатті ifr.gp.gov.ua

За збитки екології на 250 млн грн перед судом відповідатимуть ділки з лісгоспу на Прикарпатті

Ганна Велика

Вони можуть отримати до 7 років позбавлення волі та штрафи до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян

Керівник та троє учасників організованої злочинної групи, які обіймали посади у ДП “Кутське лісове господарство” та з 2018 року займалися незаконними рубками, постануть перед судом.

Про це повідомили у Державному бюро розслідувань (ДБР).

Слідчі з’ясували, що обвинувачені роками незаконно рубали деревину на території Національного природного парку "Гуцульщина". Посадовці без жодних дозволів та погоджень видавали документи для проведення рубок на ділянках, які вже понад 20 років не були в підпорядкуванні лісового господарства, а входили до складу нацпарку. Зрубану деревину зловмисники продавали, а гроші привласнювали.

ifr.gp.gov.ua

Фото: ifr.gp.gov.ua.

За оцінками спеціалістів, протиправна діяльність групи ділків впродовж кількох років завдала збитків екології на майже 250 млн грн.

Організовану злочинну групу створив та очолив керівник підприємства. Він залучив до неї інших працівників лісового господарства. Так, зокрема, з лютого по грудень 2022 року до складу групи входили, крім керівника підприємства, ще троє його найдосвідченіших підлеглих – виконувач обов’язки головного лісничого, лісничий та інженер з охорони та захисту лісу. Разом вони організували незаконну рубку понад 1300 дерев різних порід. За висновками експертизи, екологічні збитки склали майже 3,4 млн грн.

У квітні цього року усім 4 учасникам злочинної групи слідчі ДБР повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем та у незаконній порубці та збуті дерев на території природно-заповідного фонду (ч. ч. 2, 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 246 КК України).

Для відшкодування завданих збитків суд арештував майно фігурантів (будинок, земельну ділянку та 2 автомобілі), обрав обвинуваченим, як запобіжний захід, тримання під вартою та відсторонив від займаних посад.

У ДБР повідомили, що розслідування триває. Слідчі готують підозри ще щодо двох груп осіб, які проводили незаконні рубки на природоохоронній території.

Нещодавно ЕкоПолітика повідомляла про те, що депутата Рівненської обласної ради, який був також заступником голови Поліського лісового офісу Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України", засудили до 5 років позбавлення волі за незаконне збагачення та конфіскували на користь держави 104 млн грн, вилучені у нього під час розслідування.

Також ми розповідали про іншу злочинну групу, яка діяла на Львівщині. Її учасники причетні до незаконної вирубки дерев на понад 64 млн грн.

Читайте також
Громада Харкова протестує проти вирубки їхнього лісу під кар’єр. Відео
Громада Харкова протестує проти вирубки їхнього лісу під кар’єр. Відео

Активісти стверджують, що підприємці ввели місцевих жителів в оману

Екоактивісти вбачають корупційну схему у знищенні Мархалівського лісу
Екоактивісти вбачають корупційну схему у знищенні Мархалівського лісу

Вони стверджують, що до неї причетні чиновники одного з міністерств та дирекція військового меморіального кладовища

Мера Сум та чиновника міськради судитимуть за вимагання хабаря у 2 млн грн
Мера Сум та чиновника міськради судитимуть за вимагання хабаря у 2 млн грн

Вони “обклали даниною” місцеву сміттєву компанію