Роботи від NASA допоможуть досліджувати танення Антарктиди edition.cnn.com

Роботи від NASA допоможуть досліджувати танення Антарктиди

Ганна Велика

Їх буде близько 10, а їхня місія триватиме до 1 року

Вчені NASA розробляють автономних підводних роботів, здатних проникати глибоко під гігантські шельфові льодовики Антарктиди. Вони допоможуть зрозуміти, як швидко танення крижаного покриву континенту може спричинити катастрофічне підвищення рівня моря.

Про це пише CNN.

Кінцевою метою є створення флоту таких роботів в Антарктиді, які закріплятимуться на льоду і збиратимуть дані протягом тривалого часу в одному з найбільш важкодоступних місць на Землі. Вчені хочуть краще зрозуміти цей віддалений, ізольований континент, адже те, що тут відбувається, має глобальні наслідки.

У березні вчені з Лабораторії реактивного руху NASA опустили циліндричного робота в крижані води моря Бофорта на північ від Аляски для збору даних на глибині 30 м. Це був перший крок у проєкті "IceNode".

Низка нещодавніх досліджень вказує на те, що льоди Антарктиди можуть танути новими тривожними способами, а це означає, що прогноз підвищення рівня моря може бути значно заниженим. Якщо льодовий покрив Антарктиди повністю розтане, це призведе до глобального підвищення рівня моря приблизно на 60 м, що означатиме повну катастрофу для прибережних громад.

Вчені особливо зацікавлені в тому, щоб зрозуміти, що відбувається з шельфовими льодовиками Антарктиди, величезними плитами плавучого льоду, які виступають в океан і є важливим захистом від підвищення рівня моря, діючи як пробка, що стримує льодовики на суші.

NASA планує випустити близько 10 роботів IceNode, кожен довжиною близько 2,5 м і діаметром 25 см, у воду зі свердловини в льоду або з корабля біля узбережжя. Вони не мають двигунів, але під впливом океанських течій, керовані спеціальним програмним забезпеченням, вони дістануться до місця призначення в Антарктиці, де активують свої "шасі" – три ноги, які висуваються і прикріплюються до льоду.

nasa.gov

Опинившись на місці, їхні датчики відстежуватимуть, як швидко тепла солона океанська вода розтоплює лід, а також як швидко холодна тала вода занурюється під воду.

За даними NASA, флот може працювати до року, збираючи дані протягом усіх сезонів.

Після завершення моніторингу роботи відірвуться від льоду, дрейфуватимуть до поверхні океану і передаватимуть дані через супутник. Потім ці дані можуть бути використані в комп'ютерних моделях для підвищення точності прогнозів зростання рівня моря.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про французького інженера Жерома Мішо-Ларів’єра, який створив штучне дерево, що генерує електроенергію з вітру.

Читайте також
Найбільший льодовик в італійських Альпах може повністю зникнути до 2040 року
Найбільший льодовик в італійських Альпах може повністю зникнути до 2040 року

У 2024 році його максимальна виміряна товщина становила лише 34 м

Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список
Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список

Перша у ньому Субак – балійська система підведення води до рисових полів 

Людство ризикує втратити Великий Бар'єрний риф через глобальне потепління
Людство ризикує втратити Великий Бар'єрний риф через глобальне потепління

Коралові рифи захищають берегові лінії від ерозії, є домом для тисяч видів риб і важливим джерелом доходів від туризму в багатьох країнах

Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу

Зі зростанням температури мережі повинні бути більш стійкими, включаючи накопичувачі, щоб впоратися зі стрибками попиту та перебоями в постачанні