На Закарпатті відклали будівництво двох мініГЕС через спротив місцевих жителів shutterstock

На Закарпатті відклали будівництво двох мініГЕС через спротив місцевих жителів

Ганна Велика

Профільне міністерство задовольнило звернення адвокатки громади

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України зупинило розгляд документів щодо будівництва, поданих ТОВ “Гідроресурс-Тересва” для отримання висновків з оцінки впливу на довкілля 2 руслових мініГЕС на річці Тересва.

Про це повідомило видання "Закарпаття онлайн".

Наказ про призупинення розгляду документації буде діяти до винесення судом відповідного рішення по справі № 260/3634/24 за позовом жителів села Калини до Тячівської РДА, Дубівської селищної ради та фірми-забудовника. Таке рішення Міндовкілля ухвалило через те, що місцеві жителі паралельно судяться із місцевою владою та забудовником щодо скасування містобудівної документації, яка, за їхніми словами, прийнята всупереч законодавству та генплану громади.

Місцеві мешканці та екоактивісти наголошують, що річка Тересва є об'єктом Смарагдової мережі, а її ділянка довжиною від селища Усть-Чорна і до селища Дубове є іхтіологічним заказником місцевого значення, куди на нерест заходять до 10 видів червонокнижних риб.

Таким чином, міністерство задовольнило звернення адвокатки Наталії Майстренко, подане в інтересах жителів Калин, та зупинило реалізацію будівництва.

На початку червня ЕкоПолітика повідомляла, що мешканці села Калини на Закарпатті протестують проти будівництва мініГЕС на річці Тересва.

Читайте також
Забруднення Сейму та Десни: як це сталося та ситуація наразі
Забруднення Сейму та Десни: як це сталося та ситуація наразі

Загрози питному водопостачанню Києва на цей момент немає

Стало відомо, коли забруднені води Сейму дістануться до Чернігова
Стало відомо, коли забруднені води Сейму дістануться до Чернігова

Оперативні служби та відомства вживають необхідних заходів з очищення води