За тиждень Держекоінспекція нарахувала більше ніж 54 млн грн збитків довкіллю shutterstock

За тиждень Держекоінспекція нарахувала більше ніж 54 млн грн збитків довкіллю

Ганна Велика

Понад 35,1 млн грн із цієї суми – збитки від порушень на території м. Кривий Ріг

Територіальні органи Державної екологічної інспекції (ДЕІ) за період з 21 по 27 червня склали 311 протоколів про адміністративні правопорушення та розрахували збитків на суму 54 млн 535 тис. грн за порушення вимог природоохоронного законодавства.

Про це повідомила ДЕІ у Facebook.

Екоінспектори поділилися переліком найбільш резонансних порушень щодо охорони довкілля:

  1. У житловому мікрорайоні м. Кривий Ріг невстановлені особи спричинили засмічення та забруднення земельної ділянки. Збитки від їхніх протиправних дій склали 12 млн 862 тис. 649 грн. Матеріали справи інспектори направили до поліції.
  1. На території Красівського старостинського округу Новопільської ОТГ Криворізького району фахівці ДЕІ виявили несанкціоноване сміттєзвалище, на якому складуються тверді побутові відходи, відпрацьовані автомобільні шини, будівельні відходи, відходи рослинного походження та інше. Вони провели розрахунок збитків на суму 3 млн 93 тис. 13 грн. Матеріали справи інспектори направили до поліції.
  1. У м. Кривий Ріг природоохоронці зафіксували забруднення двох земельних ділянок водами невідомого походження. Одна з них розташована на території поблизу р. Саксагань, інша – біля житлової забудови. Збитки склали 11 млн 765 тис. 352 грн та 6 млн 879 тис. 341 грн відповідно. Інспектори готують матеріали для передачі до правоохоронних органів.
  1. Між селами Розкидайлівка та Рудня Харитонівської ТГ Житомирського району невстановлені особи незаконно вирубали 582 дерева різних порід на земельній ділянці комунальної власності на суму 5 млн 978 тис. 177 грн. Природоохоронці направили матеріали по цьому правопорушенню до Слідчого управління ГУНП в Житомирській області.
  1. На території Стрільбицького лісництва Старосамбірського ДЛГП “Галсільліс” невстановлені особи незаконно вирубали 56 дерев бука, ялиці та сосни на суму 1 млн 143 тис. 460 грн. Екоінспектори направили матеріали до Самбірського РВП ГУНП у Львівській області та Спеціалізованої екологічної прокуратури Львівської обласної прокуратури.
  2. Природоохоронці провели розрахунок збитків та пред’явили претензію КП “Стрийводоканал” на суму 12 млн 255 тис. 656 грн за наднормативний скид забруднюючих речовин зі зворотними водами у річку Стрий.

Днями ЕкоПолітика писала про результати перевірки аудиторами діяльності Державного спеціалізованого підприємства “Північна Пуща”, що перебуває у сфері управління Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ). Вона зафіксувала ряд серйозних порушень, серед яких протиправне знесення сторічних дерев на 120 млн грн під виглядом “санітарних рубок”.

Читайте також
10 найбільших порушень у сфері довкілля за минулий тиждень
10 найбільших порушень у сфері довкілля за минулий тиждень

Половина з них – незаконні рубки дерев, іноді – у дуже великих об’ємах

Законопроєкт про реформу ДЕІ, яка триває вже 7 років, презентували представникам ЄС
Законопроєкт про реформу ДЕІ, яка триває вже 7 років, презентували представникам ЄС

Його доопрацювання після першого читання триває з 2021 року

Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю