“Парк у Роздолі цінніший за палац”, – іноземні арбористи zaxid.net

“Парк у Роздолі цінніший за палац”, – іноземні арбористи

Ганна Велика

Обстеження дерев пам’ятки садово-паркового мистецтва профінансував Фонд Семена Обломея, загиблого українського захисника, який мріяв стати арбористом та доглядати за деревами в містах України

20 сертифікованих інспекторів з дослідження дерев (арбористів) та представників екологічних департаментів громад з України та Польщі вперше провели комплексне дослідження вікових дерев парку-пам’ятки “Санаторій Розділ” та ландшафту історичного парку XVIII ст. біля палацу Лянцкоронських – Жевуських у смт Розділ Миколаївського району Львівської області. Вони зробили висновок, що парк має надзвичайно цінну колекцію екзотичних видів дерев, яку зібрали колишні господарі.

Про це повідомило видання ZAXID.NET.

Кураторами робіт стали двоє найкращих арбористів Європи Пйотр Тишко-Хмєловец та Єжи Столярчик, що мають сертифікати VETcert.

За інформацією дослідників, у парку біля палацу досі є дерева, яким понад 300 років і які застали ще перших власників палацу – Лянцкоронських та Жевуських. Найдавніших дубів, посаджених власниками, небагато, але вони дуже цінні. До цінної ботанічної колекції парку входять старовікові екземпляри гінкго дволопатевого (Ginkgo biloba), кілька особин сосни веймутової (Pinus strobus) та сосни чорної (Pinus nigra), а також дещо молодші дуби черепицеві (Quercus imbricaria), модрини європейські (Larix decidua) та метасеквоя (Metasequoia glyptostroboides).

zaxid.net

Фото: ZAXID.NET

 

“Звісно, є дерева, які можуть загрожувати безпеці людей, проте не завжди це означає, що їх потрібно видаляти, можна вжити ряд заходів для підвищення рівня безпеки. Рекомендації щодо цього питання нададуть наші фахівці”, – зазначила Ганна Гаврилів, керівниця проєкту “Палац Розділ”.

Польський арборист Єжи Столярчик переконаний, що парк із віковими деревами довкола палацу у Роздолі цінніший від самої будівлі.

“Палац знищений та пограбований, пережив кілька періодів побудови, натомість парк зберігся автентичним та неторканим. Історичні дерева, що тут ростуть, більш ніж старі – вони старовікові, адже навчилися жити в різних умовах та мають великий досвід пристосування до кліматичних змін, що відбувалися впродовж століть. Вікові дерева Роздолу – живий літопис історії: на них записана і їхня особиста історія, й історія парку, а також історія в цілому”, – пояснив він.

zaxid.net

Фото: ZAXID.NET

 

Арборист додав, що дерева Роздолу – виняткові, та виявилися дуже стійкими, як українці, які пристосовуються до умов, в яких їм доводиться жити.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, як у Києві співробітники столичного зоопарку спільно з фахівцями Київського еколого-культурного центру полікували декілька вікових заповіданих дерев-ботанічних пам'яток, а саме ясень, черешню, платан та тополі.

Читайте також
На Запоріжжі судитимуть озброєне злочинне угруповання “чорних лісорубів” 
На Запоріжжі судитимуть озброєне злочинне угруповання “чорних лісорубів” 

Майже півтора року вони знищували захисні насадження на території Запорізького району

У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев

Органи місцевого самоврядування також долучилися до озеленення територій

З’явилися дані по темпах висадки дерев в Україні за останні 8 років. Інфографіка
З’явилися дані по темпах висадки дерев в Україні за останні 8 років. Інфографіка

У період з 2015 по 2020 рік в Україні спостерігалася дуже низька динаміка у темпах висадки дерев