Ukraine Recovery Conference: які основні досягнення України у сфері захисту довкілля facebook.com/EnvironmentalofUkraine

Ukraine Recovery Conference: які основні досягнення України у сфері захисту довкілля

Ганна Велика

Конференція зібрала понад 3400 учасників та 300+ медіа, стала майданчиком для більше ніж 20 дискусійних обговорень та більше ніж 100 підписаних угод на €16 млрд

В Берліні відбулася Міжнародна конференція Ukraine Recovery Conference 2024 (URC2024), яка тривала 2 дні. Від нашої країни були присутні як представники влади – президент, народні депутати, чиновники профільних міністерств, так і представники бізнесу та громадських організацій. Європейські партнери у ході проведених зустрічей чітко дали зрозуміти, що відновлення України має бути "зеленим" та наголосили на необхідності переходу від обговорень до конкретних дій.

Найважливішою подією для довкіллєвої сфери міністерство назвало старт Міжнародної платформи дій для зеленого відновлення України. Спільну заяву про це підписали ЮНЕП, ОЕСР та ЄЕК ООН. А Федеральне міністерство екології, захисту довкілля, ядерної безпеки та захисту споживачів Німеччини вже заявило про фінансову підтримку платформи у сумі €5 000 000.

На думку Ірини Черниш, співзасновниці та голови ГО "SaveDnipro", зважаючи на рівень понівечення довкілля, шкода якому вже становить понад 2,4 трлн грн, сума допомоги виглядає скромно. Але експертка зауважила, що довкіллєвий трек також згадується у спільному комюніке за підсумками першої зустрічі на рівні міністрів Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України.

"Ми продовжуватимемо координувати наші зусилля для покриття фінансових потреб України, збереження макроекономічної та фінансової стабільності, розвитку сталого, стійкого, інклюзивного, гендерно-орієнтованого та зеленого відновлення, заснованого на сильних демократичних інституціях, верховенстві права та антикорупційних заходах" – зауважили члени Платформи.

Також пані Черниш розповіла, що міністр захисту довкілля Руслан Стрілець не був фізично присутній на URC2024, він мав виступ онлайн. Серед основних тез виступу він згадав 12 нових довкіллєвих законів та реформ, завдяки яким Україна має надійний фундамент для зеленої відбудови, але які це саме законодавчі ініціативи – не уточнив.

На думку експертки тривожною виглядає відповідь на питання модератора про потенційні сфери для інвестицій в Україну щодо зеленої відбудови, адже серед основних напрямків Руслан Стрілець виділив:

  • використання надр;
  • інвестиції в акціонерне товариство "Вода України", яке планують створити;
  • заготівлю деревини;
  • розвиток відновлюваних джерел енергії в Чорнобильській зоні відчуження.

Ірина Черниш зауважила, що основна частина з озвученого не має нічого спільного з захистом довкілля, скоріше з позиціонуванням довкілля як ресурсної бази, що є дуже тривожним дзвіночком для сфери.

“А в контексті того, що питання зеленої відбудови та відновлення не звучало з вуст найвищого керівництва країни, виглядає так, ніби Україна може бути перетворена на ресурсну базу у процесах відбудови. Варто памʼятати, що диявол криється в деталях, і коли ми готуємо євроінтеграційне законодавство задля імплементації європейських, обовʼязкових для вступу в ЄС, норм, ми можемо створити Франкенштейна, закладаючи в нові закони та інші нормативно-правові акти умови для виключної швидкої відбудови, спрощуючи чи повністю скасовуючи екологічні процедури, або закладаючи певні відступи для природокористувачів”, – застерегла вона.

З позитивних моментів URC2024 пані Черниш відзначила суттєво ширшу представленість громадського сектора: на конференції були присутні представники майже всіх провідних організацій сфери захисту довкілля. На думку експертки це наочно демонструє розуміння західними партнерами важливості участі громадських організацій у процесах відновлення.

На думку Олени Шуляк, депутатки Верховної Ради, головну ідею URC2024 ідеально характеризує українська приказка “менше слів — більше діла”. Вона зазначила, що наші партнери очікують чітких технічних кроків за дорожньою картою трансформаційних реформ. Депутатка розповіла, що у кулуарах конференції та офіційних виступах найбільш вживаними висловами були building better than before (“будувати краще, ніж було раніше”), sustainable recovery management (“управління сталим відновленням”), circular economy (“циркулярна економіка”) та anticorruption infrastructure (“антикорупційна інфраструктура”).

“Представники урядів європейських країн, по суті, говорили в унісон одне й те саме: ми маємо забезпечити сталу та ефективну екосистему відновлення, виконавши домашнє завдання з переліку термінових антикорупційних заходів, провести ряд структурних реформ, передбачених зокрема планом Ukraine Facility (а це понад 150 індикаторів за 69 напрямами) і в домовленостях з МВФ”, – розповіла вона.

Також окремо вона зазначила, що європейських партнерів дуже хвилює кадрова політика відбудови та відновлення України: потрібні хороші менеджери та виконавці на всіх рівнях влади, які візьмуть на себе процес відновлення країни.

“Мають бути люди, які не тільки візьмуть на себе відповідальність за стратегію відновлення, але й створять дорожню секторальну мапу її втілення, сприятимуть спроможності громад формувати проєктні групи і команди, втілювати задуми в життя”, – сказала вона.

Президент "МХП Еко Енерджі" Олександр Домбровський розповів, що ключовим висновком німецько-українського “зеленого” діалогу “Перезавантаження України відновлюваною енергією” стало те, що в Україну потрібно інвестувати прямо зараз, не чекаючи завершення війни: як у відновлення енергетичної інфраструктури на основі інноваційних зелених технологій, так і в українську економіку. Він зазначив, що багато великих німецьких компаній вже працюють в Україні, а ще більше готують дуже круті інвестиційні проєкти.


Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Берліні запустили Міжнародну платформу дій для зеленого відновлення України.

Читайте також
Сьогодні Україна та світ відзначають День охорони довкілля: цікаві факти про цей день
Сьогодні Україна та світ відзначають День охорони довкілля: цікаві факти про цей день

Він об'єднує мільйони людей з усього світу, залучаючи їх до руху із захисту та відновлення Землі

20 травня відзначають Всесвітній день бджіл: цікаві факти про цей день
20 травня відзначають Всесвітній день бджіл: цікаві факти про цей день

Важко переоцінити величезний вклад цих мініатюрних створінь у підтримання життя на нашій планеті

Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів