ТОП-10 найбільш забруднених міст України у 2023 році shutterstock

ТОП-10 найбільш забруднених міст України у 2023 році

Єлизавета Волкотруб

Загальний рівень забруднення атмосферного повітря в Україні оцінювався як підвищений

У 2023 році очолив антирейтинг міст з найбруднішим повітрям Дніпро, комплексний індекс забруднення атмосферного повітря становив 12,4. На другому місці розташувалося Кам'янське із показником 11,9 і  третє місце зайняв Миколаїв із значенням 11,2.

Про це повідомляє громадська організація Save Dnipro у Facebook.

Згідно з даними, оприлюдненими на Порталі відкритих даних, зазначається, що у 2023 році в Україні високий рівень забруднення за індексом забруднення атмосфери (ІЗА) був зафіксований загалом у 13 містах.

Дуже високого рівня забруднення у містах України не відмічалось. Загальний рівень забруднення атмосферного повітря в Україні за ІЗА становив у 2023 р. 6,6 і оцінювався, як підвищений.

ТОП-10 найбільш забруднених міст України:

  1. Дніпро – ІЗА 12,4;
  2. Кам'янське – 11,9;
  3. Краматорськ – 11, 2;
  4. Миколаїв – 10,1;
  5. Одесса – 9,6;
  6. Херсон – 9, 3;
  7. Львів – 8,3;
  8. Луцьк – 8,2;
  9. Вінниця – 7,9;
  10. Київ – 7,7;

У Save Dnipro зазначають, що очільні позиції Дніпра і Кам’янського є результатом переважно промислового забруднення, основаного на викидах немодернізованих підприємств. Хоча викиди транспорту та воєнні дії також впливають на загальний рівень забруднення, ці міста випередили навіть Київ (де транспорту більше) і Херсон з Краматорськом (де більше обстрілів).

"Зволікання з реформою у сфері промислового забруднення – це злочин, який призводить до втрати здоров’я тисячами мешканців промислово навантажених міст," – кажуть у громадській організації.

У Організації зауважують, що в законопроєкті 6004-д, який знаходиться у Верховній Раді, ця реформа, особливо щодо найстаріших потужностей, має суперечливий характер. Згідно з текстом, підготовленим до другого читання, застарілим підприємствам, які не підлягають або не планують модернізації, буде надано так званий "дозвіл на смерть" – десятирічну відстрочку до повного закриття. Тобто протягом ще 10 років немодернізовані підприємства працюватимуть за тими самими правилами, які застосовуються до них зараз.

"Закликаємо народних депутатів розпочати реформу промзабруднення, разом з тим критично поставитися до цих положень, викладених в пункті 4 Статті 29 законопроєкту 6004-д, і передбачити механізми реального зменшення викидів підприємствами, які не збираються проводити екомодернізацію", – наголошують у Save Dnipro.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні у середу, 25 січня, рекомендував парламенту прийняти в першому читанні за основу консолідований законопроєкт №6004-д "Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля".

Як повідомляла Екополітика раніше, у першому півріччі 2023 року у 9 містах України, а саме у Дніпрі, Кам’янському, Одесі, Миколаєві, Києві, Вінниці, Львові, Запоріжжі та Луцьку, виявили високий рівень забруднення повітря.

Читайте також
Стали відомі 3 головних оновлення у Директиві ЄС щодо промислового забруднення
Стали відомі 3 головних оновлення у Директиві ЄС щодо промислового забруднення

У країн Євросоюзу є 22 місяці на імплементацію нових норм та підходів

НДТМ та інтегровані дозволи: як в ЄС проводили екомодернізацію промисловості
НДТМ та інтегровані дозволи: як в ЄС проводили екомодернізацію промисловості

Перехід підприємств Євросоюзу на нові екологічні рейки триває вже не перший десяток років

Як підприємству отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл: у Міндовкіллі розповіли
Як підприємству отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл: у Міндовкіллі розповіли

Його впровадження передбачене євроінтеграційними зобов’язаннями України

Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets
Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets

Це стосується як часової, так і економічної компоненти екомодернізації