Світ перевищив критичне потепління на 1,5​​°C у 2023 році – дослідження shutterstock

Світ перевищив критичне потепління на 1,5​​°C у 2023 році – дослідження

Катерина Бєлоусова

Єдиний спосіб зупинити підвищення глобальної температури – швидке скорочення викидів парникових газів

За даними служби моніторингу клімату та погоди ЄС Copernicus, у 2023 році середні температури перевищили показники доіндустріального періоду на 1,52​​°C.

Хоча для вчених важлива багаторічна фіксація перевищення температур, дані за 2023 рік демонструють швидке наближення до обмежень Паризької угоди, повідомляє CNN.

Паризька угода, яку більшість країн світу підписали у 2015 році, передбачає утримання глобального потепління на рівні нижче 2​​°C, з бажаним обмеженням до 1,5​​°C.

За даними Copernicus, останні вісім місяців поспіль були найспекотнішими в історії, а 2023 рік – найспекотнішим календарним роком. Окрім того, січень 2024 року став найбільш спекотним місяцем за всю історію спостережень, адже середня температура була вищою на 1,66°C, порівняно з доіндустріальним періодом.

Аспірант з фізики атмосфери в Оксфордському університеті Метт Паттерсон наголосив, що рекорд є "важливою віхою", але це не означає, що Паризька угода провалилася.

“Перевищення 1,5°C протягом одного року підкреслює, що час, який залишився у людства для глибокого скорочення викидів та уникнення небезпечної зміни клімату, стрімко скорочується", – пояснив він.

У Copernicus наголосили, що єдиний спосіб зупинити підвищення глобальної температури – швидке скорочення викидів парникових газів.

В матеріалі пояснили, що кліматична криза спричинена насамперед тим, що люди спалюють вугілля, нафту та газ для отримання енергії. Наразі її посилює кліматичне океанічне явище Ель-Ніньо. 

Зазначається, що таке поєднання має руйнівні наслідки. Наприклад у Чилі 160 лісових пожеж на початку лютого призвели до загибелі понад 120 людей. Вони стали найбільш смертоносними пожежами в новітній історії країни. Окрім того, кліматичні зміни посилили каліфорнійські шторми.

Нагадаємо, дослідження архівних документів та статей у США показало, що нафтогазова промисловість була проінформована про потенційно жахливі наслідки спалювання викопного палива для клімату з 1954 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Єврокомісія оприлюднила амбітні кліматичні цілі до 2040 року, які передбачають скорочення викидів на 90%.

Читайте також
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців

Рекордні температури океану вказують на те, що моря нагріваються швидше, ніж очікувалося, і вплив цих змін буде відчуватися скрізь: від полярних шельфових льодовиків до прибережних міст по всьому світу

Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики
Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики

Вона стала першою країною на планеті, яка лишилася без цих важливих частин екосистем через підвищення температур

Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів