В ЄС на складах “припадають пилом” сонячні панелі на 40 ГВт потужностей

В ЄС на складах “припадають пилом” сонячні панелі на 40 ГВт потужностей

Катерина Бєлоусова

За прогнозами, кількість панелей у сховищах зросте до 100 ГВт

Звіт Rystad Energy показав, що на складах країн ЄС знаходяться сонячні панелі з загальною потужністю на 40 ГВт, що еквівалентно встановленим потужностям у блоці у 2022 році.

За словами координаторки компанії Тари Конноллі, однією з причин такого накопичення є бюрократичні процеси, повідомляє Euronews.

Зазначається, що запуск цих сонячних панелей міг би замінити 7 мільярдів кубометрів викопного газу.

За прогнозами Rystad Energy, кількість панелей у сховищах має зрости до 100 ГВт. Дослідники вважають, що така тенденція свідчить про наявність значних вузьких місць і перешкод для встановлення сонячних станцій.

"Європейським країнам необхідно розширити навчальні програми для монтажників сонячних панелей, усунути вузькі місця в електромережі та спростити бюрократичні процеси, щоб якомога швидше вивести сонячні панелі зі складів на дахи будинків і підприємств", – сказала Конноллі. 

Вона додала, що це має бути головним пріоритетом для урядів у всій Європі, які намагаються скоротити викиди та швидко відмовитися від викопного газу.

Зазначається, що ЄС пообіцяв стати вуглецево-нейтральним до 2050 року та прискорює свою енергетичну диверсифікацію від викопного палива через російсько-українську війну. До повномасштабного вторгнення росія забезпечувала 40% імпорту ЄС природного газу, близько 25% нафти та 70% вугілля. Євросоюз наклав ембарго на більшість російської нафти та вугілля, а також різко скоротив імпорт російського газу, звернувшись до альтернативних постачальників.

“Ця енергетична залежність від росії та використання москвою її зброї – вона припинила постачання газу через газопроводи "Північний потік" до Західної Європи – спонукали ЄС подвоїти свою ціль щодо розгортання відновлюваних джерел енергії до 2030 року до 42,5%, а країни-члени закликали скоротити тяганину для таких проєктів”, – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, дослідники з Європейської обсерваторії кліматичної нейтральності (ENCO) закликали блок значно прискорити свої зусилля зі скорочення викидів, щоб досягти кліматичних цілей на 2030 і 2050 роки.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження некомерційної організації Environmental Progress показало, що Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату (IPCC) близько 10 років занижувала у 3-5 разів вуглецевий слід сонячних панелей вироблених у Китаї.

Читайте також
США різко збільшили мито на китайські сонячні панелі 
США різко збільшили мито на китайські сонячні панелі 

Китай негайно пообіцяв вжити заходів у відповідь

270 українських медзакладів отримають сонячні електростанції за 2023-2024 рр. – Андрій Герус
270 українських медзакладів отримають сонячні електростанції за 2023-2024 рр. – Андрій Герус

Близько чверті з них разом із електростанціями одержать також установки по зберіганню енергії

Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху