У липні зареєстрували другий рекордно спекотний день в історії людства

У липні зареєстрували другий рекордно спекотний день в історії людства

Катерина Бєлоусова

У 2023 році Ель-Ніньйо ще більше підживить спеку та призведе до екстремальних температур

Всесвітня метеорологічна організація вдруге за липень зафіксувала новий температурний рекорд у 17,24°C 7 липня.

Середня глобальна температура була на 0,3°C вища за рекорд 16 серпня 2016 року та на 0,23°C за 4 липня 2023 року, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Telegram.

Зазначається, що влітку 2016 року явище Ель-Ніньйо було особливо активним.

“Фахівці вважають, що це відбувається через глобальне потепління. А ще, через розвиток Ель-Ніньйо – природного феномену. Він має вплив на погоду у низці світових регіонів”, – розповіли у пресслужбі.

Як відомо, Ель-Ніньйо пов’язано зі збільшенням спеки та посухи в усьому світі, та сильними дощами в інших місцях. Під час явища, теплі води, температура яких на 5-9°C вища, в екваторіальній зоні Тихого океану підіймаються на поверхню. Протилежне явище Ла-Нінья тривало з 2020 року до початку 2023.

“Очікується, що цьогоріч Ель-Ніньйо ще більше підживить спеку як на суші, так і в океанах та призведе до екстремальних температур. Це може мати руйнівний вплив на довкілля”, – наголосили у ВМО.

Нагадаємо, 4 липня 2023 року стало найспекотнішим днем, що коли-небудь реєструвався в усьому світі. Середня глобальна температура сягнула 17,01°C.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC) показало, що до початку 2030-х років світ перевищить обмеження потепління на 1,5°C, а до 2100 року сягне 3,2°C.

Читайте також
Вчені прогнозують десятки мільйонів смертей через глобальне потепління
Вчені прогнозують десятки мільйонів смертей через глобальне потепління

Цей песимістичний прогноз також стосується й України

Мінус гауда та діжонська гірчиця: названі продукти, які зникнуть через зміну клімату
Мінус гауда та діжонська гірчиця: названі продукти, які зникнуть через зміну клімату

Традиційні страви можуть бути втрачені для кухонь багатьох країн – від Скандинавії, Франції та Нідерландів до Туреччини